Zwolle begroet 11 nieuwe Nederlanders

Foto van auteur

Vijftien mensen waren dinsdagmiddag uitgenodigd om het besluit tot de verkrijging van het Nederlanderschap in ontvangst te nemen tijdens de tweede naturalisatieceremonie. De ceremonie werd gehouden in de foyer bij de TAK-zaal van het stadhuis van Zwolle. Een aantal genodigden kreeg naast het Koninklijk Besluit ook een stempas voor de Tweede Kamerverkiezingen uitgereikt.

In tegenstelling tot de eerste naturalisatieceremonie, die op 24 augustus 2006 gehouden werd, was het bijwonen van de ceremonie deze middag verplicht. De genodigden kregen pas nadat zij het Koninklijke Besluit of het optie-bevestigingsbesluit in ontvangst hadden genomen de Nederlandse nationaliteit. De gemeente Zwolle organiseert maandelijks een naturalisatieceremonie waarbij ook de gemeenten Kampen en Hardenberg zich aansluiten. In totaal zijn elf Zwollenaren, waarvan twee kinderen, door Burgemeester Henk Jan Meijer tot Nederlander verklaard. De nieuwe Nederlanders kregen van de gemeente ook een aantal presentjes overhandigd, waaronder een Nederlandse vlag, Zwolse Balletjes en informatieboekjes over onze stad. Verder werd het gedicht ‘Thuis ver van huis’ voorgedragen.

Stempas

Om te mogen stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen moet men uiterlijk op 10 oktober 2006 de Nederlandse nationaliteit bezitten. Het Koninklijke besluit van enkele genodigden is getekend vóór deze datum. Daarom kregen vijf genodigden, allemaal inwoners van Zwolle, tijdens de naturalisatieceremonie ook een stempas uitgereikt. Daarmee kunnen zij op 22 november 2006 hun stem gaan uitbrengen in een van de stembureau´s in Zwolle.

De naturalisatieceremonie

Het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit is meer dan alleen een Nederlands paspoort. Het betekent ook dat de nieuwe Nederlander instemt met alle rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. Alle Nederlandse gemeenten organiseren daarom jaarlijks een naturalisatieceremonie op 24 augustus, de dag van de Grondwet. De bijwoning van de naturalisatieceremonie is verplicht gesteld vanaf 1 oktober dit jaar. Op die datum is de wijziging van het Besluit verkrijging en verlies Nederlanderschap (BVVN) in werking getreden. Hierdoor verkrijgt de vreemdeling het Nederlanderschap pas als hij of zij ook daadwerkelijk het besluit van de burgemeester in ontvangst heeft genomen. Daarom zullen alle gemeenten vanaf nu elke 4 tot 6 weken een ceremonie houden om de besluiten uit te reiken.

3 gedachten over “Zwolle begroet 11 nieuwe Nederlanders”

 1. Draga Tudore,
  Ma bucur pentru faptul ca esti cetatean olandez. Din acest moment ai alt orizont catre care sa te indrepti.
  Felicitari!!!
  Te saluta Lucian Iordanescu

 2. Draga Tudor, ne bucuram foarte mult pentru reusita ta.
  Iti dorim in continuare multe succese si un job bun.
  Transmite toate cele bune Claudiei si lui Martin.

Reacties zijn gesloten.