Laat ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en VVD nieuw college vormen

Foto van auteur

Foto: Ingezonden foto

Zwolle –  ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en VVD zijn de meest logische partijen om samen een nieuw college van burgemeester en wethouders te vormen. Laat hen de volgende fase van het proces ingaan. Dat is het advies van informateur Janco Cnossen aan de ChristenUnie voor de vorming van het nieuwe college.

Na de gemeenteraadsverkiezingen nam de ChristenUnie de leiding in het proces om tot een nieuwe coalitie te komen. De partij vroeg oud-wethouder Janco Cnossen om als informateur de mogelijkheden te verkennen voor de vorming van een stabiele en verbindende coalitie.

Hij sprak de afgelopen weken met alle partijen in de gemeenteraad. Alle gesprekspartners waren het er over eens dat de grootste partij (ChristenUnie) en de twee grootste winnaars (GroenLinks en Swollwacht) aan zet zijn. Hoewel deze drie partijen samen met 20 zetels een meerderheid in de raad hebben, vinden alle partijen dat die meerderheid onvoldoende is voor een stabiele coalitie en dat daarvoor een vierde partij nodig is.

Daarvoor zou zowel de VVD als het CDA kunnen aansluiten, beide partijen boekten (stemmen)winst bij de verkiezingen. Met het oog op bestuurlijke continuïteit is er voorkeur voor de VVD als vierde partij in de coalitie, daarmee komen twee van de huidige collegepartijen terug in de nieuwe coalitie.

Daarom adviseert informateur Janco Cnossen om met de ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en de VVD (25 zetels) verder het proces in te gaan en inhoudelijke gesprekken te voeren. De informateur heeft zijn advies afgestemd met de vier partijen. Zij zullen zich in de komende dagen buigen over de vraag op welke wijze de stad en de gemeenteraad betrokken kunnen worden bij het vervolgproces.

Janco Cnossen zal ook het formatieproces leiden.

Verslag informateur Janco Cnossen Zwolle

Foto 1
Laat ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en VVD nieuw college vormen - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

2 gedachten over “Laat ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en VVD nieuw college vormen”

  1. Dit valt me wel tegen van Cnossen. Ik had toch wel wat meer sensibiliteit van de man verwacht. Een combinatie met SW en VVD zou prima moeten gaan. De chemie tussen GL en CU is er zeker. GL is vroeger ontstaan door een samen voeging van verschillende partijen, waaronder de EVP (Evangelische Volkspartij).
    Cnossen brengt “links” en “rechts” bij elkaar en hoopt dat er met deze supercoalitie dan “iets” ontstaat? De standpunten tussen links en rechts liggen ver uit elkaar waardoor er enkel tandeloze compromissen gemaakt moeten worden. Met enkel compromissen krijg je een beleid vergelijkbaar met een bot zwaard. De stad en de inwoners zijn daar niet bij gebaat. Ik persoonlijk zie niets in een coalitie met deze partijen, ik had liever een andere coalitie gehad: VVD, SW en D66 of CDA. Helaas was die optie niet mogelijk met de uitslag van de verkiezingen.
    Waarom probeert Cnossen het niet direct over links met D66 en de PvdA? Dit zou de gedroomde variant moeten zijn voor de CU en is ook mogelijk. De PvdA en D66 hebben beide voldoende bestuurservaring. Dat de stad er tijdens de volgende verkiezingen er dan economisch deplorabel voorstaat, dat was de bewuste keus van de kiezer.

Reacties zijn gesloten.