Zwolle – De afgelopen week is onder leiding van Janco Cnossen het formatieproces voor de nieuwe coalitie in Zwolle begonnen met de onderhandelaars van ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en VVD. De eerste stap was een teamsessie buiten het stadhuis om elkaar beter te leren kennen en werkafspraken te maken over het proces voor de komende weken.
Inmiddels zijn er twee inhoudelijke bijeenkomsten geweest. Afgelopen dinsdag hebben de teams een inhoudelijke verkenning gedaan van de ontwikkelingen en opgaven voor de stad “Op weg naar Zwolle 2030”.
Vanmorgen hebben de teams zich laten voeden met informatie over het sociaal domein en is stilgestaan bij de betrokkenheid van inwoners bij het formatieproces. Er is onder andere afgesproken dat er wekelijks een persmoment plaatsvindt, waarin de formateur verslag doet van de stand van zaken. De inwoners worden – op nog uit te werken wijze – uitgenodigd en in de gelegenheid gesteld om te reageren op ideeën van de formerende fracties voor de toekomst van de stad, Zwolle in 2030. Ook zullen de fracties die nu niet aan tafel zitten worden geconsulteerd.
Morgen, zaterdag 14 april, wordt de agenda voor de komende tijd besproken en volgt er een verdere inhoudelijke verdieping van de verkenning “Op weg naar Zwolle 2030”.
De formateur is tevreden over het proces tot nu toe: “Er is door iedereen hard gewerkt in een goede en constructieve sfeer. Daarbij is er naast een serieuze blik op de opgaven voor de komende vier jaar en verder ook de nodige humor en ruimte voor ontspannen momenten.”
Afgang Doffer in NOS-journaal van 8 uur
Thom van Champen komt met vooroorlogs cliché en valt voorlopig(?) op evenveel visie te betrappen als zijn grote roerganger in de hofstad.
Doffer = Dogger
Moet er wel bij zeggen dat ik een zeer bevredigend antwoordde op mijn mail “Vervuiling historische binnenstad”.
Mooi op tijd ook, zijn antwoord.
Wat dit betreft bleven de andere formerende partijen:
VVD
CDA
CU
en de partij waarop ikzelf stem, in gebreke.
Nog geen begin van een antwoord op mijn mail van afgelopen zondag.
Gebrek aan lef?
Angstig de kaarten op de borst drukkend?
Nee toch?
Kom op “strijd met open vizier”. Wij willen (in grote getale) transparantie.
Loop niet “de gewilde geliefde” uit te hangen van voor de verkiezingen”!
Beantwoorden van berichten van mensen die geïnteresseerd in jou en je standpunten zijn, is sowieso een kwestie van fatsoen toch! Of alleen voor de verkiezingen?
Inhoud van de mails, wat bij alle 5 net iets anders. Maar dit was de aanleiding tot mijn bezorgdheid:
We zaten gister (afgelopen zaterdag) met vrienden op de bomvolle terrassen op De Nieuwe Markt.
We zijn echt geen zeurzakken, maar wat werd er veel (vlak) langs onze terrassen geronkt.
Scooters, motoren, oldtimers, gewone auto’s. En waarom?
Als je ergens hoeft te zijn in de binnenstad kun je je “nogal-vervuilend vervoermiddel” toch gewoon parkeren?
Of ben je te krenterig voor een parkeerkaartje, maar zéker niet voor onderhoud of aanschaf van je “stink-ding”….
Die mensen in de binnenstad voegen absoluut niets toe.
Roepen slechts énorm veel irritatie en frustratie op.
Kan dat niet anders?
Zéker in een tijd dat roken op terrassen misschien verboden gaat worden en Paasvuur nogal kritisch onder de loep ligt.
Wat zou er op zo’n zaterdagmiddag vervuild worden? Ook nog eens récht in het gezicht van de zonnegenieters.
Als onderdeel van nog een aantal “meer op maat gesneden episodes”.
Wel Dick, je gaat los begrijp ik, goedzo. Graag en beetje puntiger. Geen Zondagse beperkingen, vanwege religie enzo. Of anders een beter plan met al die doodstille ruimte op zondag graag.
Dank voor de constatering.
Doe alles wat je doet met hart en ziel….
of niet. Hou niet van half zacht gepruts. Van een slappe hap.
Weet je nog wie die 2e regel zong?
Van 1991 alweer
https://www.youtube.com/watch?v=T4BwAlvGTyM
Al verkracht deze volgorde eigenlijk het hele lied:
En doe het
Een voor het geld
Twee voor de show
En drie voor het publiek
Een voor het geld
Twee voor de show
En hou van de muziek
Vind “geld/status/aanzien/macht” een trieste drive.
Hij denkt; verdomd ik win. Met een Knipoog.
Knipoog = altijd goed. Muziek ook, zou niet zonder kunnen.
Groen-Links stuurde net ook een aansprekende reactie. Waarvoor dank.
VVD, CU & PvdA falen: Uiterst zwak dat 3 van de 5 politieke partijen schijnbaar niet eens de moeite nemen een nette mail van een betrokken burger te beantwoorden!
Terwijl ze in verkiezingstijd allemaal nog op de kop gaan staan als dat een stem oplevert.
De kwestie is bekend… “Vervuiling door verkeer in onze mooie binnenstad”.
Groen Links en Swollwacht antwoordden. Ben het ook roerend met beiden eens. En met mij héél veel Zwollenaren!
VVD, CU en PvdA bleven ernstig in gebreken…. Kunnen we toch wel 12 dagen na de verzonden mail stellen.
Zo’n hele moeilijke vraag was het immers ook niet?
Dick, ze hebben er geen zin in. Wel treurig om te constateren overigens. Ik sta er iets anders in, de auto in de binnenstad moet gewoon kunnen. Ik stoor mij mateloos aan die pollers en het afsluiten van de weg voor auto’s op de Kerkstraat. De controle met de camera, nutteloos. De oude bussluis was prima, mijn auto kon erover.
Zucht KJ, misschien is dat wel een typische VVD-reactie. “De oude bussluis was prima, mijn bezienswaardige bolide kon erover”. De rest zal mij jeuken.
Heb jij daar wel eens in de stinkende dampen omringd door bulderend gebrom gezeten?
Nog nutteloos ook. Het enige nut dat het dient is “ego-strelend gezien worden”.
Wederom zal de rest die selfkickers jeuken.
Goed meegedacht hikje!
Hahaha Dick😀 Je bent scherp! Even zonder gekheid, het zou verkeerd zijn om de auto geheel in de stad te weren. Vooral met de vergrijzingsgolf. Niet iedereen kan zo ver lopen. Zoals het nu is gaat het prima. Ik zie geen enkel voordeel om van wille een paar terras dagen de stad volledig voetganger vrij te maken. De stad moet geld verdienen en dan moet ie wel toegankelijk zijn.
Met betrekking tot de bussluis bij kerkbrugje, dit is irritant. Net als die speciale bus/fiets tunnel bij het station. Wekt enkel wrevel en is een dure inefficiënte oplossing.
Nog even over die benzine dampen. In Groningen was er een kroeg met de benzinebar. Vroeger heel wat leuke avonden daar gehad…
Altijd wat te snuiven met KJ. Geen wulpse dames of andere geestverruimende en -verrijkende middelen voor handen, geen bijzondere bloem of opwindend damesgeurtje, geen cultuur om te snuiven, kun je altijd nog in de benzinedampen gaan hangen.
Genoeg te snuiven zo in deze inderhaast ontluikende lente. Alleen nog zorgen dat je niet verkouden wordt.
Vergrijzingsgolf? Ouderen die nog autorijden kunnen toch parkeren en met de rollator verder? Per scootmobiel komen en/of onder begeleiding onze mooie binnenstad bezoeken. Op zeer beperkte tijdstippen zou er gelaad en gelost mogen worden. Kijk ook eens hoe andere gemeenten de auto uit de binnenstad weren. Waar een wil is, is weldegelijk een autovrije weg.
Was een leuke tent, Dick. Een gemêleerd publiek. De stad is al behoorlijk auto vrij. Begrijp ik nu goed dat je voorsteld ook het plein bij De Hetebrij autovrij te krijgen of wil je de auto volledig weren binnen de grachten?
Geen stinkend, vervuilend en nutteloos lawaaierig en irriterend, frustrerend, gemotoriseerd verkeer meer op plekken waar het kan worden uitgebannen. Waar mensen willen bijpraten na (vaak) drukke perioden en dit in een relatief rustige setting willen doen.
Te beginnen rond De Nieuwe Markt; rond het Elles Heetebrij Plantsoen. Die terug doet denken aan het Willy Dobbe Plantsoen. Het tot de verbeelding sprekende tv-plekje van de ongeévenaarde Wim T.Schippers. In De Lachende Scheerkwast, Op zoek naar Yolanda en Plafond over de vloer. Maar dat terzijde.
Vent de vraag “stoppen of doorgaan” maar eens uit in Zwolle. Er zijn enorm veel mensen die dit zinloze “kijk mij eens, dikke ik, poeha-tragedie”. Wie heeft de grootste; wat willen ze compenseren?
Die 3 motoren ook, die (in een paar uur tijd) nog even extra gasten voor ze de bocht om gingen.
Daar waar e.e.a. schijnbaar niet meer onder woorden kan worden gebracht, maar je toch indruk wilt maken….
Toeristisch gezien zou Zwolle juist scoren als het niet meer werd toegestaan.
Economisch gezien, zie ik geen bezwaar als op zeer beperkte tijdstippen af en toe geladen en gelost zou mogen worden. autovrije weg.
Wat vind jij trouwens van “autodelen”? Wethouder Michiel van Willigen kwam er vorig jaar eens mee https://www.weblogzwolle.nl/nieuws/55019/auto-delen-met-wethouder-van-willigen.html
Of gaat het je puur om “bezit” om “status-symbool”?
Hou eens rekening met elkaar, de gemotoriseerde profileerders hoeven daar niet te zijn.
De terrasbezoekers hebben geen andere plek in de machtig mooie binnenstad van Zwolle.
Probeer eens wat empathie?
Dick, ik begrijp het. Het plein bij het oude postkantoor kan best autovrij, de sassenstraat zou ik houden als het nu is.
In het auto delen plan zie ik niet zo veel. Mijn auto zie ik als een stuk gereedschap, zoals een computer en een telefoon, waarmee ik mijn geld verdien. Natuurlijk heb ik ook wel wat “eisen” aan een auto. Goede stoelen, voldoende ruimte, goed weggedrag, voldoende vermogen, degelijkheid en herkomst van het product. Het is fijn wanneer de auto er dan ook nog aantrekkelijk uit ziet. Een status symbool is het niet echt. Status verdien je met andere dingen, een auto hoort daar voor mij niet echt bij. In Nederland is er nog steeds wat gedoe wanneer je ergens met een te grote auto aankomt. Daar moet ik in het werk rekening mee houden.
Dat is een goed begin dan KJ. Vond het wel een goed plan, maar jij en ik zouden de auto dan anders gebruiken.
Kleuter-kost-comedy? https://www.zwollenu.nl/beste-zwollenaren-jullie-zijn-een-stel-kleuters/
Mogelijk kan Weblogzwolle.nl aan de informateur vragen wanneer de eerstvolgende wekelijkse persmomenten staan gepland.
Binnenlands Bestuur meldde bijna 2 weken geleden (20 apr 2018) onder de kop “Coalitieakkoorden stuk langzamer” o.m.: In nog geen 1 op de 12 de gemeenten is vier weken na de gemeenteraadsverkiezingen een coalitieakkoord gesloten. Bij de verkiezingen van 2014 was er een maand na dato al in een op de drie gemeenten een coalitieakkoord, zo blijkt uit onderzoek van NRC.
Tot vandaag konden inwoners van Zwolle hun mening over de visie ‘de Schets van Zwolle 2030’ geven. Aangezien de PvdA en SP niet behoren tot de collegeonderhandelaars kunnen die meningen op de Dag van de Arbeid worden verwerkt. Dan kan met gemak binnen een paar dagen eindelijk een persmoment volgen of niet?
Een reactie op ‘de Schets van Zwolle 2030’ en ondoorzichtig Zwols Formatieproces:
* https://www.zwollenu.nl/wp-content/uploads/2018/05/brief_humanverbond.pdf
Als je deze naar de gemeente stuurt, naar waar ze om feedback vragen, krijg je vast dit antwoord:
Hartelijk dank voor uw reactie op de Schets van Zwolle 2030.
Wij stellen uw betrokkenheid bij het inhoud en vormgeven van de toekomst van onze stad zeer op prijs en hopen dat u ook betrokken wilt zijn bij de uitvoering van de agenda.
Met uw reactie zullen de ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en de VVD de agenda voor de komende vier jaar verder uitwerken.
Deze agenda/coalitieakkoord zullen wij t.z.t. aan u toesturen.
Met vriendelijke groet,
Namens de onderhandelaars en de formateur van Zwolle,
Naar aanleiding van berichtgeving over Genemuiden (gemeente Zwartewaterland) was ik benieuwd naar de formatie daar…. het kan nog schimmiger:
Laatste bericht:
CU neemt voortouw bij formatie in Zwartewaterland
Naar aanleiding van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 hebben de lijsttrekkers van de zeven partijen van de gemeente Zwartewaterland maandagavond met elkaar gesproken. Er zijn in dit overleg afspraken gemaakt over de verkenningsfase. De ChristenUnie neemt als grootste fractie het voortouw en zal met alle partijen een verkennend gesprek voeren onder voorzitterschap van Tamme Spoelstra.
Doelstelling is om deze week de verkennende gesprekken af te ronden. Volgende week zal er opnieuw een lijsttrekkersoverleg plaatsvinden waarin de gesprekken zullen worden teruggekoppeld.
Gezien de zetelverdeling, zet ik in op CU, SGP, CDA…Terwijl GemeenteBelang met: 673 stemmen = 1 zetel in de raad is gekomen… maar ze weten daar dus op 3 mei nog niet eens wie met wie babbelt!
(Bron: http://www.zwartewaterkrant.nl)
Kampen dan nog even:
Het is de eerste keer in Kampen dat het rapport van de informateur openbaar wordt besproken. ,,Om open en transparant te zijn en niet de indruk te wekken dat alles in achterkamertjes wordt geregeld”, stelt Jan Willem Schutte, lijsttrekker van de ChristenUnie. Zijn partij bleef tijdens de verkiezingen de grootste partij in Kampen.
(Bron: Sensator)
Tot slot Steenwijkerland, omdat ik em (al google-scannend) voorbij zag komen:
…….. Daar wel spijkers met koppen:
Coalitie Steenwijkerland zo goed als rond
Geplaatst 02 mei 2018 – 14:43 Gewijzigd 02 mei 2018 – 16:42
De nieuwe coalitie van Steenwijkerland is zo goed als rond. De partijen Buitengewoon Leefbaar Steenwijkerland, PvdA, VVD en ChristenUnie zijn het op hoofdlijnen eens geworden over een coalitieakkoord.
Ook de portefeuilleverdeling voor het nieuwe college van burgemeester en wethouders is bekend. Oene Akkerman (BGL), Trijn Jongman (PvdA), Bram Harmsma (VVD) en Marcel Scheringa (CU) worden wethouders in de gemeente.
Het doel is om op 14 mei het coalitieakkoord te tekenen en om het nieuwe college dan te installeren.
(Bron: RTV Oost)
Formatie 2017 Kabinet Rutte 3 vergde 3 informateurs en 212 á 225 dagen, dus met dit als voorbeeld heeft Zwolle nog 2 informateurs en 169 á 182 formatiedagen te gaan. Hoewel: Goed voorbeeld – Steenwijkerland: 42 á 55 formatiedagen – doet goed volgen!
FORMATIE GISTEREN SUCCESVOL AFGEROND
De Gemeente heeft een nieuw college. De partijen hebben hun formatiegesprekken succesvol afgesloten. “De nieuwe coalitie zet de lijn van het vorige college in grote lijnen door”, aldus het nieuwe college in een reactie.
MENING SAMENLEVING OVER CONCEPT-COALITIEAKKOORD
De nieuwe coalitie voegt de daad meteen bij het woord. Vanaf vandaag is het concept-coalitieakkoord beschikbaar voor alle inwoners.
De partijen vragen nu om de mening van de inwoners en de samenleving. “Heeft u goede aanvullende ideeën of vindt u dat er een belangrijk thema ontbreekt? Stuur in dat geval voor 15 mei een concreet tekstvoorstel.
Op basis van de inzendingen zullen de partijen beoordelen of er nog wijzigingen moeten worden gemaakt in het conceptakkoord, dat op 28 mei in de gemeenteraad zal worden besproken.
Uiteindelijk zal iedereen die een voorstel heeft ingeleverd een reactie krijgen over de manier waarop er met dat voorstel is omgegaan.
N.B.: Dit betreft Leidersdorp https://sleutelstad.nl/2018/05/03/formatie-in-leiderdorp-succesvol-afgerond/
Het is voor een Zwollenaar nogal moeizaam om het verloop van de coalitieonderhandelingen te volgen. Een dood enkele keer komt er een persbericht met wat open deuren, hoewel die verder potdicht blijven.
Bijzonder weinig media nemen zo’n persbericht dan ook op. Van de onderhandelende partijen doen Christenunie/Groen Links dit wel op hun sites, maar op de sites van Swollwacht/VVD heb ik géén sporen ervan kunnen ontdekken.
Wat opvalt is, dat PvdA, D66, Groen Links en Christenunie pleiten voor een Raadsinformatieronde over vliegroutes. Drie van vier partijen van het huidige college van B&W, maar twee van vier partijen van het beoogde college van B&W ontbreken.
Een communicatieprobleem en/of een veeg teken?
Zie: https://www.nieuwsoverijssel.nl/zwolle-onderhandelaars-coalitie-boeken-vooruitgang-afspraken-over-themas
Scherp Martin; zie de 4 partijen sowieso niet direct op 1 lijn
GL en CU ok. Rentmeesterschap, duurzaamheid, innovatief, sociaal
VVD en Swollwacht daarentegen Economie, meer asfalt, VVD voor vliegveld, vooral VVD niet-sociaal en Swollwacht komt me schreeuwerig over maar wel sociaal.
Opvallend dat Swollwacht en GL het met mijn auto’s uit de binnenstad mail eens waren en CU en VVD NIET EENS REAGEERDEN!
Schijnbaar willen ze de situatie (vooral aan Nieuwe Markt) graag zo houden.
Dan loopt de scheidslijn dwars door 2 genoemde groepjes!?….
Persbericht van gisteren staat geen reactie toe, dus maar hier:
Mijn boerenverstand zegt me, dat de 6e wethoudersportefeuille omvat Landbouw en toevalt aan Rene de Heer (VVD).
Zwolle.nu wijst erop dat veel grotere gemeenten toekomen met 5 wethouders en becijfert de extra kosten van 1 extra wethouder over 4 jaren op 1 miljoen euro.
De cost gaet voor de baet uit?
Het valt op, dat de Zwolse Formatie steeds 1 maand later wordt afgerond:
2010 op 14 april
2014 op 14 mei
2018 op 14 juni (mijn inschatting)
Langzaam aan dan breekt het lijntje niet.
https://www.zwollenu.nl/extra-wethouder-kost-zwollenaren-bijna-miljoen-euro/
Niet piepen, Dick.
Dacht dat jij de centjes nog wel belangrijk viond. 🙂 Maar goed 1 zesde deel van de wethouderzetels….
Tijdens zo’n formatie worden wel de piketpaaltjes gezet. Zwolle komt de komende jaren meloenen tekort, en daar moet dan wel een oplossing voor komen, en dat zijn altijd pijnpunten.
Het is van de gekken, Dick! De voortekenen zijn al niet positief. Ik wacht met spanning af waar Thom mee gaat komen. Een periode oppositie zou misschien helemaal niet verkeerd zijn.
Politiek compromis natuurlijk. CU en GL wilden natuurlijk 2 zetels. Tja de rest wegzetten met een halve zetel wil niet.
En ja, ik vind het ook schandalig dat deze politieke-tragedie ons 9,10 PER INWONER van Zwolle extra kost! Ze konden het tevoren toch ook allemaal met 5 wethouders af?
Geleerd van (citaat Youp van gister) onze “teflon alzheimerpremier en zijn demente coalitiekornuiten”.
Dat spul kwam met maarliefst twee, ja je leest het goed TWEE ministers per departement….
En niemand zei er wat van.
Mooi, doen wij het ook, zal Janco wel gedacht hebben.
Lekker makkelijk compromis.
Maar waarom niet een echt compromis bedenken?
Uitgaande van 5 zetels verdelen over 4 partijen?
4 wethouders en een Trouble-shooter/controller/super-manager die helpt waar nodig.
Die persoon heeft daar dan ook een dagtaak aan. Er valt altijd wel iets te ondersteunen.
CU en GL natuurlijk de zwaarste portefeuille…
De hoogste ambtenaar bijvoorbeeld…. die dan ook weer opgevolgd kan worden.
Beiden ook gewoon met terugkeer-garantie c.q. politiek verlof.
Kom je ook nog eens positief landelijk in het nieuws.
Alleen maar winnaars.
En scheel een miljoen….scheelt 4,10 Euri p.p.!
Maar kost nu dus gelijk al een miljoen extra.
Ach, op een tekort van 15 miljoen maakt een miljoentje meer of minder niet uit, toch?
Kansloos, hier moet je niet aan mee willen werken als VVD en Swolwacht. Dan maar in de oppositie en laat het een “links feestje” worden. Nu meewerken gaat met grote waarschijnlijkheid je partij principes en het kiezers vertrouwen schaden. Dat win je niet zo maar terug tijdens de volgende verkiezingen…. Zojuist ook eens de GL agent Klaas gegoogeld. We krijgen er geen hoogvlieger bij. Ik ben niet positief en ik vrees met grote vreze dat de normale werkende Jan Modaal er komende periode flink op achteruit gaat. Er zal aan de Gemeentelijke lasten knop gedraaid worden om de projectjes mogelijk te maken. Voor Riet en Dick breekt er een pracht periode aan.
Pardon “(partij) principes” bij de partij van onze “teflon alzheimerpremier”?
Waar ie in Den Haag “demente coalitiekornuiten” aanstuurt?
Die partij van de integriteitscommissie die volgens mij nog nooit ingreep.
Die integriteitscommissie die, als ie nu nog niet heeft ingegrepen ook werkelijk nooit meer hoeft in te grijpen.
De partij van de plucheklevers principes?
Sterker nog: de partij van de plucheklevers principes en/of visie?
Vind Alzheimer-ptemier eigenlijk “spotten met gezondheid.
Daarom “leugenachtige teflon-premier”.
Kan dit nog in de notulen?
Sorry, te onnadenkend van Youp.nl overgenomen.
Ja, er zijn ook mensen die principes hebben. Zoals al eerder geschreven is het liberale gedachtengoed niet goed overgekomen tijdens de laatste verkiezingen. Dan moet je daar eigenlijk ook naar handelen. Lokaal is echt iets anders dan nationaal.
Waarom is mijn reactie weg? Iets met veiligheidsstroken?
Nou ja, laat dan maar.
@ KJ, bedoel “partijen die principeloos lijken te zijn”.
Liberaal gedachtengoed is, “leve de markt; alles moet wijken voor vooral MIJN markt. Ook voor dé markt… handel in en met iedereen is toegestaan; waarbij moet worden opgemerkt dat ik het niet erg vind dat mijn status en aanzien stijgen.
De rest vreet uit de ruif en uit z’n neus. Weg met alle subsidies, behalve die voor mij en bijvoorbeeld de landbouw- en visserijsubsidies voor VVD-light, het CDA. Waarbij het CDA dan nog weer iets socialer lijkt”.
Lokaal zijn het toch ook nog eens plucheklevers? Waarom wil je immers anders met zo’n uitslag meedoen? Waarom wil René die zetel nu wéér, behalve dat het goed staat op zijn C.V.?
Tja en “integriteit… zucht”. Zie 21:17 van gister. Integriteit & VVD zijn, door de jaren heen, niet bepaald een gelukkige combinatie gebleken. Het is wat het is…. Had het ook graag anders gezien.
Misschien valt het coalitie-akkoord dan tenminste nog mee voor de VVD. Op het punt van de “koopzondag” hoop ik dat wel. Voor de rest hoop ik dus dat CU & GL zo ongeveer op alle andere punten hun zin hebben gekregen.
Wel helemaal eens met KJ, op GL-draadje:
William Dogger is eigenaar van het bedrijf Doggerfacility en werkt als ZZP’er.
Kennelijk is het de komende tijd niet zo druk en kan hij een periode als wethouder draaien.
Misschien ligtt het aan mij, ik vind het een vreemde zaak.
Principes/ideologieën gelden minder op landelijk, maar vooral op lokaal niveau volgens Klaas Jan?
Gelet op onderwerpen dacht ik nu net, dat op lokaal niveau ideologieën minder een rol spelen. Zeker in Zwolle waar (vrijwel) altijd een afspiegelingscollege van de 4 (vroeger 3) grootste partijen wordt gevormd.
Waar hij het over het liberale gedachtegoed heeft, wijs ik er op dat dit sinds 1870 dit niet is blijven steken in de Nachtwakersstaat of laissez faire /laat maar waaien (laat Gods water over Gods akker lopen).
Klopt Dick. Kennelijk kan het bedrijf zo even in de “slaap stand” gezet worden? Maar wat mij nog meer stoort is de gouden parachute die deze functie mee brengt. Na 4 jaar, kan meneer zonder enig risico weer langzaam aan opstarten…. Hoe verkoop je dit aan de achterban en wil je dit eigenlijk wel als coalitiepartner?
De koks lijken erg druk bezig te zijn en ik ben nu toch wel benieuwd naar het resultaat. Wat er uit de keuken nu naar buitenkomt stelt mij in elk geval niet gerust; een ZZP’er die zomaar een lopende zaak kan verlaten, een voormalig agent die in het verleden een outlaw motorclub Satudarah op eigen houtje een thuis geeft (NB. De burgemeester heeft het niet op outlaw motorclubs) en het voornemen om een 6e wethouder in dienst te nemen. Het lijkt er sterk op dat de koks voornemens zijn om een aangebrand lauw gerecht aan de kiezers te serveren en als een sterrengerecht van Jonnie aan de kiezers te verkopen…
“Maar wat mij nog meer stoort is de gouden parachute die deze functie mee brengt. Na 4 jaar, kan meneer zonder enig risico weer langzaam aan opstarten….”
Die spelregels gelden voor elke wethouder (hebben we met elkaar afgesproken). Als je het met die regels niet eens bent, ok; maar speel het nooit op de man/vrouw.
Klopt Drama, de regel is van toepassing op elke wethouder. Maar waar ik een punt van maak is dat de man enkel in Zwolle aan het werk kan. In andere gemeenten zal hij niet gevraagd worden, dat is anders bij andere landelijke partijen. Alle inspanningen om de persoon in de functie aan de “praat” te krijgen hebben een korte levensduur( zolang als de partij in de coalitie zit). Met het oog op de kosten, mag je daar heus een mening over hebben. Ik speel het niet op de persoon.
Ook hier weer: de spelregels zijn voor iedereen: dus ook voor lokale partijen.Democratisch bestel, weet je wel.
Je kunt de man/vrouw als potentiële wethouder van een lokale partij in deze niets verwijten; ook niet dat het in verhouding meer! zou kosten (wat ik overigens betwijfel).
Die spelregels trekken ook een bepaald soort mensen.
Op iedere partij is meer dan genoeg aan te merken Dick, dat jij de VVD en het CDA niet moet is nu wel duidelijk, wat dat bijdraagt aan de discussie over dit onderwerp is mij een raadsel. Volgens mij staat Zwolle er al jaren redelijk tot goed voor. Met dank aan de partijen die in het college van B&W vertegenwoordigd waren danwel zijn, maar ook door een constructieve oppositie.
Leonardo, helaas staat de stad er niet zo goed bij. Er zijn nog steeds veel werklozen, er is fors geld tekort in het sociale domein, de Zwolse grondposities zijn nog steeds erg hoog (Hessenpoort!!), er is een woning tekort, de bereikbaarheid van de stad wordt steeds slechter, er is een kaalslag gaande in de stad en men maakt geen stappen in de energie transitie. Nu zou je heel makkelijk kunnen zeggen, we komen uit een crisis en dit hadden we nooit kunnen verwachten. Regeren is vooruit zien en dat wordt er nog steeds niet gedaan. In mijn ogen is men veel te veel bezig met randzaken. Veel van deze genoemde onderwerpen staan en stonden niet hoog op de agenda. Helaas vonden de kiezers deze onderwerpen tijdens de laatste verkiezingen weer niet belangrijk en boeren we gewoon rustig achteruit. Gelukkig heeft men de economische wind in de rug en vallen zaken nog niet op. Bij economische tegenwind, komt de ellende bovendrijven en kost het handenvol geld om te repareren. Een zesde wethouder gaat het achterstallig onderhoud echt niet veranderen. Er zal enkel wat schaars geld aan projectjes worden besteed om de zesde wethouder bezig te houden.
Die spelregels zijn er voor iedereen, klopt! Het valt de CU en GL te verwijten dat men met een volatiele lokale partij in zee gaat. Deze coalitie is onnodig en is kostbaar, er was ook een meerderheidscoalitie mogelijk met D66 en PVDA. Je weet nu zeker dat je met Dogger aan een wachtgeldregeling vastzit, ipv een persoon die ook elders gestald zou kunnen worden. Voor Dogger een fantastische kans. Hij loopt tegen de 60 aan, vier jaar wethouder en vervolgens langzaam afbouwen naar het pensioen. De partijen kiezen bewust voor een dure optie. Alles geheel volgens de regels, maar met een duurzaamheidsgedachte van 0.
Deze coalitie lijkt mij een goede afspiegeling van de verkiezingsuitslag, Leonardo.
Al heb ik mij voorkeur ook regelmatig kenbaar gemaakt. Zonder VVD en Swollwacht. En met de PvdA en D66 of CDA. Vlak voor de verkiezingen bleek echter nog wél Nogmaals, erg benieuwd naar het coalitie-akkoord. Kan me reacties voorstellen als “waarom doet de VVD mee”. Vind de VVD dan ook pluche-klevers, met name de heer De Heer. Vind de 6e wethouder zonde van het geld en getuigen van weinig fantasie van de formateur. Gelijkend op de formatie van dit Kabinet (iedereen tevreden stellen, door dubbele ministerposten). Allemaal wel van ons geld. Dacht, met elke reactie dan ook te hebben bijgedragen aan de discussie heer Leonardo. Ben ook vast nog een reactie vergeten. Wat draag jij echter bij: “Volgens mij staat Zwolle er al jaren redelijk tot goed voor, met dank aan iedereen”… o.k.
Bleek nog wel….. dat er fouten waren gemaakt onder bewind van Anker en/of Meijerink.
Anker, Vedelaar en Meijerink, Dick. De CU en PvdA om het nog even in partij perspectief te plaatsen.
Twijfelde nog even om Vedelaar te noemen. Je krijgt immers ook de “lijken in de kast” van je voorganger. Vreemd dat het, bijna op verkiezingsavond” een groot item was. Daarna helemaal niet meer.
Nog steeds geen coalitie-akkoord?
Of moeten we, nogal 2018, zelf informatie halen?
Ok, maar van 14 april… https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/11453/schwung-zit-er-formatie-zwolle/
Gisteren in de Stentor “Oppositie raad Zwolle ziet zes wethouders niet zitten.” https://www.destentor.nl/zwolle/oppositie-raad-zwolle-ziet-zes-wethouders-niet-zitten~ae740247/
Daaraan gekoppeld op het internet een poll: Zes wethouders is te veel voor de gemeente Zwolle na 414 stemmen Eens (64%) en Oneens (36%)
N.B.: William Dogger, Niet iets voor een referendum?
In het artikel valt o.m. op, dat:
Swollwacht en VVD zeggen niet meer informatie over het formatieproces te kunnen geven dan de formateur Janco Cnossen (Christenunie) geeft.
De PvdA meent dat de discussie over het coalitieakkoord en de keuze voor zes wethouders thuis hoort in de politieke arena en houdt het kruit nog droog.
Op de plaatselijke VVD-site dan ook (?) tot nu toe geen letter over de formatie, Swollwacht vermeldt als actueel nieuws persbericht 23/04, Groen Links Zwolle persbericht 07/05 en Christenunie Zwolle persbericht 11/05.
07/05 m.z. 04/05.
Landelijk is iets anders dan lokaal, dat probeer ik er mee te zeggen.
Martin, de CU is geen voorstander van een referendum en nu het om de roerganger van de partij gaat zal Swollwacht hier ook niet mee instemmen. Die “gouden parachute” nemen ze hem niet meer af, ondanks dat het volgende de regels is toegestaan.
Dat de VVD zich koest houdt is opmerkelijk, er valt ook op twitter weinig te lezen. Heel misschien hebben de Zwolse VVD koks toch zorgen over het eindresultaat?
Zouden de nog immer formerende (vooral) mannen, hier ook rekening mee houden?
Het gaat heel goed met ons, maar er is een belangrijke kanttekening – http://nos.nl/l/2232065
CDA-er Jan Nabers meent ook dat er niets nieuws onder de zon is. ,,De veranderingen in het sociaal domein, daar hebben we al sinds 2015 mee te maken. Natuurlijk is het nodig om goed naar het sociaal domein te kijken, maar daarvoor heb je ambtenaren. Je moet als wethouder niet zelf het werk gaan doen, maar de lijnen uitzetten.”
Dat is ook mijn mening. Zo deelt hij verderop in “De Sensator”, o.a. mijn 13/5 11:57
Zwolle heeft een verordening, die een raadgevend referendum kent. Bij zo’n referendum gaat het initiatief uit van burgers en niet vanuit politici.(= raadplegend) via bijvoorbeeld een coalitieakkoord.
Al geruime tijd verbaas ik me over landelijke (bijv. Rutte) en plaatselijke politici die het hebben over een raadplegend Referendum, terwijl de wet en de verordening zo’n referendum niet kent.
Ben jij, als D66-er, eigenlijk voor of tegen een referendum?
Voor en heb (incl. volmachtstem) tegen de nieuwe Veiligheidswet gestemd.
In de periode 2003 – 2005 heb ik me uitgebreid verdiept in de historie van de plaatselijke referendumverordening en de Tijdelijke Referendumwet. Daarover contact gehad met o.m. het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Kiesraad.
Twee keer heb ik over plaatselijk referendum voor de Raad van State gestaan.
Ok, maar binnen jouw partij zijn de “geleerden” het niet bepaald eens over het wapen “referendum”.
Zo draait D66 in de coalitie nogal. Wellicht ook in de Senaat?
Je dwaalt nogal af van het onderwerp.
De geleerden in Groen Links en PvdA zijn het de laatste jaren nu ook niet bepaald eens.
De PvdA(SDAP/SDB) heeft de “rijkste” historie v.w.b. veranderende standpunten over het referendum.
Met de Zwolse formatie formatie heeft dit weinig te maken.
Voormalig Christenunie-Fractievoorzitter John van Boven noemt een aantal aanvullende overwegingen voor een 6e wethouder https://johnvanboven.com/. Een aantal daarvan zijn:
Partijen halen voor hen belangrijke dossiers niet binnen: Koopzondagen en Windmolens. Fracties moeten dit kunnen uitleggen; daar hoort ook bij de collegevertegenwoordiging.
Wethouders verdelen over 4 partijen kan alleen met 6 posten: 2-2-1-1.
Wachtgeld voor raadsleden is voor collegeperiode 2010 – 2014 afgeschaft.
Hierbij mijn kanttekeningen:
Een 2e wethouder voor Christenunie en Groenlinks betekent, dat deze water in de wijn hebben moeten doen v.w.b. Koopzondagen en Windmolens (dus geen Swollwacht-Referendum)?
Bij wethoudersverdeling kun je je natuurlijk digitaal blind staren op aantallen, maar je kunt het ook vertalen naar de omvang van de wethoudersportefeuilles. Kwaliteit i.p.v. kwantiteit; CU/GL krijgen anders per 3,5 raadszetels 1 wethouder en SW per 6 raadszetels 1 wethouder.
Wat wethoudersaantal (5 i.p.v. 6) te maken heeft met afgeschaft wachtgeld voor raadsleden is mij een volstrekt raadsel.
@ Martin, het was notabene nogal een kroonjuweel van D66!
Tweede Kamer en gemeenteraden alsmede Provinciale en Gedeputeerde Staten idd vergeten op te sommen.
Maar Hans van Mierlo (waar ik notabene een keer op heb gestemd) zou zich omdraaien in zijn urn, als ie dit had meegekregen.
Jan Terlouw’s mening is trouwens ook nogal verschillend met de heerschende D66-opinie.
Plaatselijk heb ik eens een heel goed gesprek met Ernst Reinhardt gehad, over de partij(en). Op het terras van “Max” destijds.
Nixxx te maken? Om 12:37 (hieronder) gebruik je het woord “referendum” nota bene in de Zwolsche-context.
@ John van Boven (n.a.v. Martin’s berichtje), “jammer dat je hier niet meer post”. Na jarenlange aanwezigheid.
Ook jammer dat ik je niet meer tegenkom in diverse stembureau’s. Al vind ik je reden wel heel begrijpelijk.
En er lijkt voorlopig ook geen verandering in te komen.
Gefeliciteerd, overigens nog, met jullie CU-Commissaris van de Koning in onze mooie provincie!
Dick,
Zoals eerder vermeld, was en ben ik een voorstander van een al dan niet bindend referendum. Als noodrem (uitzondering, geen regel) voor de kiezer. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RVS:2004:AR2464
Daarmee bevind ik me in het goede gezelschap van o.m. Boris van der Ham en Jan Terlouw. https://www.rtlz.nl/opinie/boris-van-der-ham-d66-heeft-dedain-voor-de-kiezer
Huidig D66-Ledenstandpunt luidt: Wel bindend, geen niet-bindend referendum (= huidige wet tot tenminste 14 juni 2018). Bindend referendum vereist een 2/3e Kamermeerderheid, die – o.m. door het uiteindelijk vervallen van steun van PvdA en Groen Links – langdurig lijkt uitgesloten. https://nieuws.nl/algemeen/20171123/bindend-referendum-in-de-prullenbak/
Los van al dan niet afschaffen van huidige Referendumwet blijven Provinciale en Plaatselijke Referendumverordening(en) met niet-bindende referenda mogelijk.
De Zwolse Referendumverordening kent uitsluitend een raadgevend initiatief vanuit de kiezers (via nemen van 2 handtekeningendrempels) en niet een raadplegend initiatief vanuit gekozen Raadsleden.
Daarom is door mij in een eerdere reactie een Zwols windmolen-referendum, optie van Raadslid William Dogger (Swollwacht), onmogelijk genoemd. Dit in het kader van het (onderhavige) Zwolse Formatieproces.
@ Martin. Ok, duidelijk dat die vorm nu nog kan. En helder de Zwolse situatie uitgelegd; bedankt!
Ben zelf voor een bindend referendum. Maar dat gaat hier helaas nooit meer komen. De mensen die regeren, vinden vast dat hun teveel macht en zeggenschap wordt ontnomen.
Landelijke ervaringen met referenda zijn ronduit slecht:
– Uitslag werd (met wat comedy en zogenaamde tegemoetkomingen/voetnoten) naast zich neergelegd.
(Dan is het natuurlijk ook geen bindend referendum)
– Ongelooflijk dat het schijnbaar heel veel moeite kost om tot een heldere stelling te komen in gewone-mensentaal. Die niet Multi-interpretabel is….
Volgens mij is dat namelijk tot op heden niet gelukt.
Vrijdag 18 mei 2018 (g)een nieuw wekelijks persbericht?
Ben je benieuwd hoe de formatie van een nieuw college verloopt? Houd dan de speciale gemeentelijke formatiepagina in de gaten. Elke vrijdag een nieuw persbericht.
https://www.zwolle.nl/bestuur/collegeonderhandelingen …
Idd, de “traditie” is gebroken. Ik wacht rustig af waar de koks mee gaan komen.
“De (wethoudersportefeuille)verdeling wordt tegelijk met het coalitieakkoord bekendgemaakt. Naar verwachting is dat einde deze maand.” vermeldt het laatste persbericht van vrijdag 11 mei 2018.
Dan zal het persbericht van vrijdag 25 mei 2018 alles in het (tot nu toe ontbrekende) Thorbeckiaanse “Licht der Openbaarheid” brengen.
Zo ging het 12 jaren geleden: http://www.opennieuwsbank.nl/bericht/2006/03/27/Y005-collegeonderhandelingen-zwolle-vanaf-maandag-openb.html
Tot voor kort (6 dagen geleden) verwezen VVD en Swollwacht voor het formatieverloop naar communicatie door formateur Janco Cnossen. https://www.destentor.nl/zwolle/oppositie-raad-zwolle-ziet-zes-wethouders-niet-zitten~ae740247/
Vrijdagnacht 18 mei 2018 resp. zaterdagavond 19 mei 2018 zeggen demissionaire en beoogde wethouders Ed Anker (Christenunie) en René de Heer onafhankelijk van elkaar over het college-akkoord “Het duurt niet lang meer”, ”Ze zijn er bijna uit”.
Over hoe lang niet lang meer/op korte termijn is, wilden ze niets kwijt. https://www.destentor.nl/zwolle/nieuw-gemeentebestuur-zwolle-bijna-rond~af92aa1f/
Zwolle kent (vrijwel) altijd een afspiegelingscollege, maar formeert Janco Cnossen wel zo’n college als je naar de volgende aantallen kijkt?:
Christenunie/Groenlinks hebben samen 14 raadszetels, d.w.z. 36% van het totaal (39)
In de beoogde coalitie hebben ze samen 4 wethouderszetels, d.w.z. 67% van het totaal (6).
Leidt dit tot verhoogde stabiliteit van de coalitie of verhoogd dualisme (scheiding tussen bestuur en controle op bestuur)?
Martin, scherp gezien! Weer een reden voor Thom en William om er nog maar eens goed over te gaan slapen voordat ze de handtekening zetten…
“…Wij Nederlanders zijn bruggenbouwers. Wereldwijd vermaard om onze knappe kunsten. En ook overdrachtelijk slaan wij polderaars natuurlijk graag bruggen naar elkaar.
Daarop hintte de wethouder (Ed Anker) al grappend toen iemand zich op Twitter terecht afvroeg waarom het rondom de formatie zo stil was, en over de busbrug opeens complete virtuele hoempapa-orkesten ontstaken in een jubelende kakafonie…”
Uit: https://www.zwollenu.nl/column-hanneke-poelmans-de-idioterie-van-een-busbrug/
Morgen presentatie coalitieakkoord: http://www.rtvoost.nl/nieuws/292389/zwolle-presenteert-opmerkelijke-coalitie-christenunie-groenlinks-swollwacht-en-vvd
Vandaag bij de stukken voor de Raad van maandag 4 juni 2018 o.m. een wethoudersbenoemingsvoorstel met de 6 namen van wethouders zonder wethoudersportefeuilleverdeling. Collectief verantwoordelijk of nog aan het kwartetten?
Over het coalitieakkoord wordt tenminste nog gemeld, dat dit morgen volgt.
Het coalitie akkoord valt inmiddels te downloaden: https://zwolle.christenunie.nl/l/library/download/1213577
“In onze bestuursstijl hanteren we de volgende uitgangspunten: We zijn open….”
Weinig van gemerkt tijdens het formatieproces.
Wow. Het is ze gelukt om de beslissing over de koopzondag nog een keer door te schuiven. Dat is erg knap: het leek me bijna onmogelijk. En ja ik ben cynisch.
Het valt me op dat hier regelmatig de discussie over de koopzondagen terugkomt. Het schijnt dat mensen moeite hebben deze dag in te vullen. Je zou op deze dag ook je sociale contacten kunnen onderhouden, of op bezoek gaan of dingen organiseren met of eventueel voor een ander die het moeilijk hebben, of vereenzamen.
Maar laat ik.iets anders voorstellen, laten we de koopzondag doorlaten gaan, maar dan op 1 voorwaarde, dat ieder bedrijf ook open/bereikbaar is, je werkt het aantal uren van je contract over alle dagen in de week, dus bij toerbeurt met je collega’s op zaterdag en zondag. Gewoon een 7daagse economie. (Net zoals bijvoorbeeld de mensen in de zorg) Is goed voor de economie, we hebben meer mensen nodig om te werken, werkeloosheid wordt minder, de kinderen gaan ook op zaterdag en zondag naar school en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Een groot voordeel hiervan is dat je ook door de weeks een vrije dag hebt, zonder deze speciaal te moeten opnemen, kun je ook dan gaan winkelen.
en je vrienden familie en verenigingsgenoten etc. zijn allemaal op een andere dag vrij….
Hallo Zwollee, je hebt volkomen gelijk, het is even een geregel, maar zou dat dan niet voor iedereen moeten gelden, dus ook voor bijv. de kleine zelfstandige winkelier!
Zelf vind ik dat we best wat meer rekening kunnen houden ipv alleen maar te roepen dat er meer koopzondagen moeten komen. We kunnen maar 1 keer een euro uitgeven, daar zijn al genoeg dagen voor. En door 1 dag in de week geen winkels open te doen, heb je mooi tijd voor je vrienden en familie toch! En wil je daar niet naar toe ga dan op bezoek naar iemand die daar behoefte aan heeft. Doe je ook wat tegen de vereenzaming van velen.
Blijf je dicht, geen enkel probleem. Ik zie het anders, als winkelier moet je er zijn wanneer mensen tijd hebben. Over het algemeen heeft men in het weekend tijd en juist dan moet je er zijn. De tijden zijn veranderd, men werkt allebij, internet is 24 uur per dag geopend en de drempel met internet wordt steeds lager (gratis bezorgen en weer ophalen!). Wil je als winkelier wat, dan zul je concessies moeten gaan doen. De klant wacht echt niet meer op jou. In Zwolle werden we onterecht gegijzeld en eigenlijk wordt de middenstand op dit moment nog steeds iets door een minderheid opgelegd. Het is wellicht in die hardnekkige partijkringen heel normaal dat de vrouw niet werkt of misschien een paar uur per week, bij het gros van de stad werkt de vrouw gewoon ook. In de week heeft het gezin geen tijd. Op zaterdagochtend is er sport en op zondag heb je normaal gesproken rustig de tijd. Die euro’s kun je besteden wie dan geopend is.
Klaas Jan, dan vind je het vast ook niet erg als je werkgever tegen je zegt: “kom jij zondag ook werken. de tijd is veranderd. De mensen/onze klanten kunnen niet meer wachten. We moeten ze direct bedienen.”
Als het ons zelf betreft wordt het vaak een ander verhaal.
De tijd is met de komst van internet veel veranderd, maar Vergeet niet dat wij de tijd bepalen, wij zijn verantwoordelijk. We leven steeds meer in een tijd waar alles om de “ik persoon” draait en waarbij men veel minder aan een ander denkt. Het is de vraag of we dat wel zouden moeten willen.
Maar besef dat als jij jouw werkuren kunt verdelen over de zeven dagen, heb je op een ander moment de tijd om rustig je geld uit te geven.
Het zijn de grootwinkelbedrijven die misschien de koopzondagen promoten, maar de echte middenstand, de kleinere zelfstandigen, lopen niet te springen voor een extra winkeldag. Ga maar eens met deze winkelier praten. En stel de vraag bij jezelf of jij bereid bent te werken op iedere zondag, als jouw werkgever daarom vraagt.
Ach hou toch op. Onder kleine middenstanders is de zondagopening niet meer of minder populair dan onder de grote. Flikker op met je zalvende praatjes; ik hoef jouw bescherming niet. Ik bepaal zelf wel of ik m’n zaak open doe en wanneer.
Beste Riet_Pluim, dank voor je oprechte duidelijke “respectvolle” antwoord. Hoewel ik het als middenstander totaal niet met je eens bent en ik veel gelijke antwoorden verneem, moet je het toch wel met mij wel eens zijn, dat als je het met jouw stelling eens bent, dat het belachelijk is, dat een kleine zelfstandige fietsenmaker in Groningen die niet mee wilde doen met de koopzondagen een boete van €2000,– krijgt. en daar wil ik het hier maar bij laten.
Nogmaals, je hoeft niet open hoor. Wanneer je het kan veroorloven om niet open te zijn of je klantengroep hier genoegen mee neemt, prima! Er zijn ook mensen die wel denken dat er geld te verdienen valt op zondag en zien nu geld wegvloeien naar andere steden of via andere kanalen. Je belet mensen om hier op te kunnen reageren. Zwolle heeft een regio functie, die mensen kunnen ook naar andere plaatsen? Het probleem is dat er geen level playingfield in de regio is. Dan kun je in je “Bubble” blijven hangen, maar je schaadt daarmee anderen! Als ondernemer heb je bewust gekozen voor een vrij bestaan, dan is het onjuist om mensen onredelijk te beletten en jouw waarden op te leggen.
Nu over de werktijden. Het eea is al diverse keren op dit forum behandeld, maar de werktijden zijn wettelijk geregeld. Het werken op zondag zou al verwerkt moeten zijn in de lopende arbeidscontracten. Zo niet, dan heb je als werkgever een uitdaging. Werken in de detailhandel betekent ook dat je koopavonden moet draaien en op zaterdag. Op die tijden zijn er ook mensen vrij? Feit is dat horeca en detailhandel steeds meer naar elkaar toe groeien en dit al geruime tijd aan de gang is. Wil je deze werktijden niet, dan moet je echt iets anders gaan zoeken. Je kunt bv toch als bejaarden verzorger of als arts zeggen dat je op zondag er niet bent? Is een christelijk verzorgingshuis op zondag gesloten en wordt er op die dag geen zorg verleend? Feit is dat het gewoon door loopt.
Dat was ook een rare zaak in Groningen. Men kan je mi niet verplichten om open te zijn. Er zijn maximale openingstijden volgens mij, de invulling doe je vervolgens zelf. Wat ik begreep uit de zaak in Groningen was er tijdens vve van het winkelcentrum gezamenlijk afgesproken dat men op zondag open zou gaan. De vve vond het noodzakelijk om het lid daar aan te houden en schreef boetes uit. Nu kun je daar vraagtekens bij plaatsen.
De problematiek in Groningen hebben we volgens mij niet in Zwolle. Het City centrum wordt om advies gevraagd en de stad legt niets op. Waar je wel een punt aan zou kunnen snijden zijn de huurprijzen van de panden. Verhuurders kunnen voor nieuwe overeenkomsten wel een hogere huur gaan vragen. De verdientijd van het object wordt langer. Dit wordt dan wel een theoretische discussie.
Klaas Jan Met je laatste alinea: “Nu over de werktijden . . . . .” Stip je precies de kern van mijn stuk aan. Op het moment dat iedereen eemn arbeidscontract heeft waarbij de zaterdag en zondag zijn genoemd om tw werken is een discussie over de koopzondag voorbij. Iedereen heeft er dan mee te maken. Nu willen we een bepaalde doelgroep verplichten, maar te veranderen en wordt er alles bijgehaald. Daarnaast alles draait om geld. In de zor was 25 jaar geleden het gebruikelijk om een toeslag uit te betalen voor avond, nacht en weekenddiensten. Net als bij het winkelpersoneel die een reele toeslag ontvingen op de avond en weekenddienst. Onderdruk van de grootwinkelbedrijven zijn de laatste toeslagen voor een grootdeel uit de CAO gehaald.
Maar geef eens antwoord op de vraag, stel je werkgever verplicht jou om voortaan om het weekend te gaan werken, ben jij daar dan blij mee.
Maar kijk ook naar de kans op overlast (Amsterdam) die er kan komen bij een steeds meer uitdeiende economie. Het begon klein ieder was er blij mee, maar nu, Maar ook in andere steden waar winkels open zijn (aan bijv. de kust, voor de toeristen, zijn de meningen omgeslagen van bewoners ook om geslagen van enthousiast naar vervelend, Wanneer is het weer rustig!
Op het moment dat we een economie hebben die voor iedereen gelijk is, wordt deze voor iedereen interessanter. Maar alles wordt nog interssanter als we onze portomonnee minder belangrijker gaan vinden dan onze buurman, of buurvrouw.
Goedemorgen Pdj, de wereld is veranderd. Flexibiliteit heeft ons veel gebracht maar ook veel gekost. Feit is dat detailhandel en leisure naar elkaar is toegegroeid, mede om eerder genoemde punten. Wanneer je in die sector werkt weet en besef je dat ook!
In het leven zijn er gewoon verschillen en is niet alles gelijk. Zondagsrust is nu ook al niet aan de gang bij de brandweer,telefonie, internet, politie, zorg en het leger? Ik neem aan dat je verwacht dat deze diensten op zondag ook iets doen wanneer je een beroep daar op moet doen? Gezien je reactie op dit bericht, op zondag, heb je ook een beroep gedaan op het internet. Daar werken nu ook mensen.
Werken op zondag is niet erg. Ik doe het regelmatig ook en het hoeft bij mijn beroep nog geen eens! Een werknemer is niet verplicht om op zondag te werken, behalve wanneer dit overeen gekomen is. Is dit overeengekomen heeft de werknemer een wettelijk recht op 13 vrije zondagen per jaar. Door de omstandigheden in een bedrijf kan het nodig zijn dat personeelsleden op zondag moeten gaan werken. Een werkgever moet dit eerst afspreken en bovendien moet een werknemer eerst zelf akkoord gaan met werken op zondag. Is het verzoek van een werkgever om op zondag te werken redelijk en goed onderbouwd? Dan zie ik geen problemen. Wil je als werknemer dit niet, zul je een ander beroep moeten gaan zoeken. Helemaal niet erg, de omgevingsfactoren zijn te veel veranderd en je kon als persoon daar niet in mee veranderen.
Klaas Jan, inderdaad de wereld is veranderd, ten goede? Ik weet het niet. Ben het helemaal met je eens dat het nodig is om afspaken over werk te maken, Maar het moet niet alleen op ik, ik, ik zijn gericht. Op dit moment is helaas de discussie vaak hierop gericht, ik wil het en liefst nu (en de ander moet zich daar in aanpassen)
Hoewel de omgevingsfactoren zijn veranderd blijft het spreekwoord: “verander de wereld, begin bij jezelf”.
In ieder geval een fijne zondag verder.
Ik snap het, maar moet jouw principe ook gelden voor anderen? Wil je dit aan anderen opleggen? Ik sta er liberaal in, het moet voldoen aan de nationale wet. De wet laat opening toe, ga daar dan ook in mee en gun anderen dat dan ook. Fijne zondag!
Even iets anders. Op een één of andere manier is het niet meer mogelijk om op nieuwe berichten te reageren. Is dit nieuw of is dit bewust? Hoor graag wat de beweegredenen zijn. De naam van de site is: we blog zwolle of zie ik het verkeerd?
Het ene moment plaatst weblogzwolle.nl reacties direct en het andere moment na verloop van (enige beoordelings-) tijd. Er is geen peil op te trekken.
Op https://twitter.com/hashtag/zgr interessante reacties op coalitieakkoord. Zo haalt oud CU-fractievoorzitter John van Boven 23 uren geleden het excuus voor plaatsing van windmolens van Swollwacht (doorkruist door regeringsbeleid) onderuit: Ruim vóór raadscampagne van o.m. Swollwacht al bekend.
Elders wordt het volgende aangehaald:
Advies Zwolse ondernemers: winkels mogen álle zondagmiddagen open
Winkeliers in Zwolle mogen voortaan zelf bepalen of hun zaak op zondagmiddag van 13 tot 18 uur open is.
Dat moet dan niet alleen voor de binnenstad gelden, maar voor heel de gemeente. Dat is het voorstel van ondernemersvereniging Citycentrum aan het nieuwe gemeentebestuur.
Marco van den Berg 26-05-18, 15:50 https://www.destentor.nl/zwolle/advies-zwolse-ondernemers-winkels-mogen-alle-zondagmiddagen-open~a047c2f4/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
Winkelopening op zondag blijft voor sommigen hier een uiteindelijke ellende.
In den beginne was een bepaalde groep erg tegen; en argumenten waren niet nodig.
Daarna werd het argument! “ik kan me niet voorstellen, dat men op zondag boodschappen wil doen” ingebracht.
En hoe meer men er van overtuigd raakt, dat het niet is tegen te houden, des te meer randvoorwaarden worden opgelegd, onder het aloude motto: “wij weten wat goed is voor andersdenkenden, vooral als wij tegen zijn”.
Klaas Jan, PdJ stelt voor dat elke werknemer zich 7 dagen 24 uur per dag beschikbaar stelt. Wanneer je dat idee doordenkt, dan zal er op den duur geen CAO meer zijn die je extra toeslagen of vrije dagen geeft voor de dagen en uren dat je werkt. Er zijn dan geen bijzondere dagen of tijdstippen meer.
Inderdaad, mee eens.
En fuck “respectvol” als het een facade is. Er is niets respectvol aan de gedwongen zondagssluiting, en jouw beschermende toontje is een belediging van mijn autonomie. Ik ben verdomme geen kleuter.
Ik snap het, Peter. Er zijn nog steeds CAO’s. In die CAO’s zit nog steeds een vergoeding voor weekenden en voor feestdagen. Wanneer je hier aan knibbelt, knibbel je aan de portemonnee van de werknemer. Die toeslagen maken de functie ook vaak interessant om er te gaan werken. Kijk naar de zorg of de politie, de toeslagen maken de functie interssant.
Waar ik mij zorgen over zou maken is de verliezende kracht van de vakbonden. Het verlies is overigens goed te verklaren, het is een oude knarren gebeuren geworden! Men keek enkel naar de belangen van de baby boomers en had totaal geen oog voor de jongere generatie tot 40 jaar. Nog steeds doet men niets voor die generatie en ik zie enkel kortzichtige grijze personen die het eigen belang op één hebben staan en inflexibel zijn. Op de lange duur is dit een zorgelijke ontwikkeling! Vakbonden zijn niet enkel gesprekspartners voor CAO’s, ze zitten ook in pensioen raden, en hebben korte lijntjes met de politiek. Helaas worden deze clubs nog steeds voor “vol” aangezien en hebben nog steeds de volle invloed! Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Daar zal iets op gevonden moeten worden.
Nu vraag ik mij of of Swolwacht het idee heeft uitonderhandeld de getroffenen te gaan compenseren door de huizen op te gaan kopen of dat men de bewoners van het gebied in de kou laat staan?
Mijn vorige reactie is pas 9 uren na indiening geplaatst.
Jouw onderstaande reactie van 27 mei 22:35 kent geen beantwoordingsoptie. Daarom maar hier: Bij wijziging van bestemmingsplan geldt bij waardedaling van onroerend goed een planschadevergoeding.
Duidelijk Martin. Ik mag er dan van uit gaan dat Swollwacht zich inzet voor een ruimhartige vergoeding voor te getroffenen. Geen geneuzel om de laatste cent, heel netjes oplossen voor die mensen.
Ik las vanmorgen in De Stentor het volgende bericht: https://www.destentor.nl/apeldoorn/klimaatbaas-nijpels-maakt-het-een-beetje-goed-met-het-groene-oosten~a4289195/ . De urgentie om wat te doen aan de klimaatdoelstellingen begrijp ik. Wat ik niet begrijp is hoe de doelstellingen lokaal tot stand komen. Wie zet de doelstellingen? Kan het zo zijn dat wij in Zwolle andere doelstellingen neerzetten als in naburige gemeenten en zetten wij niet te ambitieuze doelstellingen? Wat zijn de minimale eisen voor een gemeente en wat zijn de boetes/ beloningen voor onder/ boven presteren op de klimaat doelstellingen? Gezien de discussie over de windmolens, zonnepanelen velden enz, wel even belangrijk om de burgers in mee te nemen. Krijgen wij een 6-baans A28 tot Amersfoort, een 4 baans verbinding naar de A6, een directe verbinding per trein naar Berlijn (inclusief 4baans spoor naar Deventer) wanneer wij akkoord gaan met de lokale implementatie van windmolens en een zonnepanelenveld? Geen van de partijen geeft daar echt openheid over, maar het vreemde is dat men wel wat verlangt van de burgers.
De redenen die nu worden aangevoerd om iets te doen ligt meer op het niveau: “dan halen we de doelstellingen van Parijs niet”? Dat zegt mensen helemaal niets, en al helemaal niets wanneer van ze gevraagd wordt om een windmolen in de achtertuin te hebben, een enorm zonnepark of vraagt een investering van 20K in gas vervangende maatregelen. Ook niet wanneer men ziet dat omliggende gemeenten voor het oog weinig tot niets doen. Welke “wortel” houdt je de mensen voor? Is het geld en terug verdien tijd, is het verbeterde mobiliteit enz. Om de Parijs motivatie gaat slechts een “die-hard” enkeling lopen. De grote meute krijg je niet mee en daar valt nu mi juist de winst te behalen.
Het risico is dat wij als Zwolle (of andere voor lopende gemeenten) ons stinkende best doen om zaken voor elkaar te krijgen en daar veel moeite en geld in steken, terwijl er andere gemeenten zijn die op dit resultaat mee liften voor het eind resultaat. Volgens mij worden we met de Parijs akkoorden in Nederland afgerekend op het eindresultaat. Misschien wel eens goed om te behandelen op dit forum. Wanneer wij te weinig zouden doen, wat ik overigens betwijfel, mag dat natuurlijk ook gemeld worden. Ik heb geen idee wie onze benchmark in de maatregelen is en welke “secundaire” voordelen voor de stad in het verschiet liggen wij onze zaken voor elkaar hebben.
@ Martin; e.e.a. blijft toch boven de markt hangen. Zou er dan zelfs geen kern van “waarheid” in schuilen? https://www.geenstijl.nl/5142227/eindelijk-boris-ham-leidt-opstand-tegen-pechtold/
Pfff, de betere journaille Dick.
Ben ook absoluut geen fan van de kinderachtige Stijllozen. Toch zag ik toen wel voor t eerst dat er wat aan de hand was bij D66. ZAG het later ook op sites van de beste journaille.
Stuk http://opfrissing.nl/ is een feit.
Boris van der Ham hanteert consequent openbaar standpunt over referenda. Zie bijvoorbeeld september 2017: http://politiek.tpo.nl/2017/09/26/au-originele-indieners-pvda-en-d66-referendumwet-zitten-woensdag-naast-ronald-raak-sp-vak-k/
Heb het gezien bij Pauw en gelezen in de Volkskrant. Prima initiatief, kom maar door!