Actie tegen doorberekening verpakkingstaks

Foto van auteur

Zwolle – Politieke partij Solidara roept consumenten op om supermarkten te negeren, die de verpakkingstaks doorberekenen. Daarmee hoopt Solidara, waarvan het hoofdbureau zetelt in Zwolle, de levensmiddelen-branche een signaal af te geven dat de consument het niet pikt dat men geconfronteerd wordt met een onterechte prijsverhoging.

“De regeringspartijen CDA, PvdA en Christen Unie willen dat verpakkingen milieu-vriendelijker worden. Op zich een goed streven. Maar om dit te bereiken is een speciale belasting ingevoerd, de verpakkingtaks. Albert Heijn heeft inmiddels al aangekondigd 5.000 artikelen in prijs aan te passen en de taks door te berekenen aan de consument. De verwachting is, dat andere supermarktketens dit beleid volgen”, zegt Solidara.

De verpakkingstaks lijkt de zoveelste melkkoe te worden voor de overheid. De schatkist wordt hiermee jaarlijks gevuld met 240 miljoen euro. Dit geld wordt niet geïnvesteerd om milieuvriendelijker verpakkingen te ontwikkelen of het recyclen te bevorderen, maar wordt toegevoegd aan de algemene middelen.

Het onredelijke van de verpakkingstaks is, dat consumenten worden geconfronteerd met een prijsverhoging, zonder dat men kan kiezen uit milieu-vriendelijker verpakte producten. De fabrikanten en supermarkten leggen hiermee ten onrechte de rekening bij de consument. De verantwoordelijkheid voor een milieu-vriendelijker beleid ligt bij de overheid en fabrikanten. Solidara vindt het onfatsoenlijk dat men zo gemakkelijk de rekening op het bordje legt van de consument en feitelijk wegloopt voor haar verantwoordelijkheid.

Solidara roept de consumenten op om supermarkten te negeren, die de verpakking-taks doorberekenen.Op die manier hoopt Solidara de levensmiddelenbranche een signaal af te geven, dat de consument het niet pikt dat men geconfronteerd wordt met een prijsverhoging, zonder dat er alternatieven beschikbaar zijn. Consumenten kunnen hun ervaringen doorgeven via verpakkingstaks_nee@solidara.nl

Solidara pleit verder voor een vermelding op de winkeldeuren waaruit blijkt of de winkel wel of geen verpakkingstaks doorrekent aan de klant. Op die manier kan de consument zelf kiezen of men een deurtje verder haar boodschappen gaat doen.

Binnenkort zal Solidara actie voeren bij verschillende supermarkten in heel Nederland.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

16 gedachten over “Actie tegen doorberekening verpakkingstaks”

 1. hebbe die lui ooit wel eens aan de arme gedacht?
  die kunnen straks helemaal geen eten meer halen omdat iemand meer geld voor een verpakking wil hebben.

 2. Overigens is boodschappen doen in Nederland nog best goedkoop volgens mij. Ik was van ’t weekend in Denemarken, en daar is het echt schreeuwend duur. Komt wellicht ook doordat de BTW daar 25% bedraagt.

 3. Maar wat vinden we van een boycot?

  “De regeringspartijen CDA, PvdA en Christen Unie willen dat verpakkingen milieu-vriendelijker worden. Op zich een goed streven. Maar om dit te bereiken is een speciale belasting ingevoerd, de verpakkingtaks. Albert Heijn heeft inmiddels al aangekondigd 5.000 artikelen in prijs aan te passen en de taks door te berekenen aan de consument. De verwachting is, dat andere supermarktketens dit beleid volgen”, zegt Solidara.

  Vind het streven nl ook nog niet zo slecht er zit overal veel te veel onzin verpakking om. Het vleeswaren en zelfs om een komkommer 😮

  Valt er echter nog wat te boycotten? Zouden niet alle Supers de AH volgen?

 4. milieu geleuter
  Allemaal milieu-geleuter op de vierkante centimeter. Weet je hoeveel vervuilende kerosine een DC-10 alléén al verbruikt bij het opstijgen? Nou dan?
  En dan gaan we hier in Nederland een beetje ‘milieubewust’ zitten miesemausen over een wikkeltje om een komkommertje -en/of een ingepakt onsje palingworst?
  Die verpakkingsbelasting is gewoon weer een ordinair extra stukje belastingheffing -wetende dat de consument het gewoon weer voor zoetekoek zal slikken. Of dachten jullie soms dat de ramen op het Binnenhof zouden sneuvelen -door boos stenen gooiend gepeupel?
  😀 😀 😀 😀

 5. Ok dus pak alles maar in? Jij doet je oud papier ook niet in de blauwe container en als je bij de Rova komt scheidt je je afval ook niet?
  De hoeveelheid plastic en andere troep kan jouw niet groot genoeg zijn?

  En dan gaan we hier in Nederland een beetje ‘milieubewust’ zitten miesemausen over een wikkeltje om een komkommertje -en/of een ingepakt onsje palingworst?

  Ben ook geen milieu-fanaat maar volgens mij kunnen we er wel een beetje op letten.

 6. @ Zontomaatje: Dit heb ik 3x gelezen, maar sorry ik begrijp em niet 🙁 :'(

  Of dachten jullie soms dat de ramen op het Binnenhof zouden sneuvelen -door boos stenen gooiend gepeupel?

 7. Is het ook misschien geen goed idee om de verpakking gewoon alvast IN de winkel te verwijderen…Ik betaal nl niet voor iets wat ik niet meeneem…

 8. Van mij mag de hoeveelheid verpakking best wel afnemen… zoals de genoemde komkommer, maar er zijn nog veel meer voorbeelden (denk alleen al aan de omverpakkingen). Dus het oorspronkelijke doel vind ik niet gek, de uitvoering minder. Ik denk dat het verschil te klein is zodat fabrikanten zich er echt wat van aantrekken en dus door kunnen belasten naar de consument. Als het verschil wél groot zou zijn, komt de factor concurrentie om de hoek kijken.

 9. Prima actie, alleen slechte zaak dat het geld niet volledig naar het beoogde doel gaat.
  Vind het echter een beetje vreemd dat er zo moeilijk wordt gedaan om die relatief kleine prijsverhoging in de winkel, prijzen worden regelmatig gewijzigd (duurder danwel goedkoper)…

 10. geschreven door bornslippie, op 8 mei 2008 om 19:29

  Is het ook misschien geen goed idee om de verpakking gewoon alvast IN de winkel te verwijderen…

  Hahaha…. ik ga het zaterdag gelijk uitproberen! 😀
  Bij de AH, want daar wordt nl. wél die verpaktax doorberekend aan de klant.

 11. Bij de visboer
  Te veel overbodige verpakkingen overal daar zijn we het wel over eens.De Gama is door ook een goed voorbeeld van.Bijna elke spijker in een apparte bijna niet te openen verpakking.
  Maar de mensen vragen ook om dubbele verpakkingen.

  Bij de visboer.
  rouw ‘”Mag ik één haring??”””Uitjes graag appart.””
  Visboer pakt een haring en verpakt die in een vetvrij stuk papier dat hij afschuurt van een rol.Het stuk papier is eigenlijk al te groot voor één haring maar kleiner van de rol afschuren gaat niet.Een zelfde stukje paier wordt afgeschuurd voor een schepje uitjes.Want de uitjes moesten appart.De visboer doet beide pakjes in een erzats(lekvrij) zakje en legt het op de toonbank.”Dat is 1.50 mevrouw” waarop de vrouw vraagt'”Heeft U er ook een draagtasje bij?”
  Kijk dergelijke mensen zouden één euro extra moeten betalen voor de verpakking.!!
  En zo zijn er zoveel voorbeelden.
  Vroeger nam men een boodschappen tas mee nu moet alles in plasticzakkies.
  Hoeveel troep is dat elke dag weer??

 12. Mooie verhalen allemaal maar hoeveel miljoen euro haalt de nederlandse staat dit jaar binnen met de verpakkingsheffing? Hoor ik daar iemand iets zeggen ?? 270.000.000 en volgend jaar
  ?? 345.000.000 ? Of wisten jullie dat niet?Het komt er op neer dat de verpakkingsbelasting wel degelijk doorberekend moet worden aan de uiteindelijke verbruiker de consument dus.Zeker voor de gevallen zoals hierboven beschreven die er als extra na alle verpakkingshandelingen nog een mooie plastictas bij wensen.Met vriendelijker groet eric

 13. Chris? Noem je het hier in NL goedkoop?
  Vroeger kon je met 25 gulden nog leuk een middagje de stad in, daar ben je nu 50 euro kwijt en heb je veel minder voor.
  Dus die stad laat men vaak ook maar links liggen.
  De boodschappen zijn schrikbarend verhoogd qua prijs. De vaste lasten idem, je betaald vergeleken met 6 jaar geleden hetzelfde voor de boodschappen en vaste lasten, alleen staat er nu een euroteken ipv de gulden! Afgezien van de huurprijs, anders zou men het helemaal niet meer redden, reken vooral niet om! Goed motto. Toen nog eens het ziekenfonds omgerekend, laten we stellen dat elke nederlander 100 euro per maand betaald, is 220 gulden! Per maand p.p! dat is schrikbarend hoog. Met zijn twee kost je dit dus 440 gulden per maand aan ziektekosten, per maand!
  Nu lijkt alles in de euro prijs wel minder duur te zijn maar als je dus wel omrekend zie je dus dat alles enorm duur is hier. En gerelateerd aan de inkomsten is dit denk ik niet vergelijkbaar met andere landen, de verhouding is hierbij denk ik scheef en niet relevant.
  En dan nu weer iets nieuws, verpakkings belasting, wat volgt er nog meer?

  🙁

 14. Oh ja het vervelende is bij de meeste supermarkten moet alles snel en goedkoop dus geen medewerkers meer bij de groente en vleesafdeling, alles moet kant en klaar verpakt zijn. Dus zouden supermarkten weer medewerkers moeten plaatsen die groente en fruit en vlees inpakken en wegen etc, dan kan het vrijwel zonder verpakkingsmateriaal in een papieren zakje, maar ook dat is zonde van de bomen.

Reacties zijn gesloten.