Zwolse theatermakers creëren “de onbekende Chinees”

Foto van auteur

Op zaterdag 25 november om 09.45 uur wordt bij het Amsterdamse museum de Beurs van Berlage een monument opgericht voor “de onbekende Chinees”. Tevens wordt één dezer dagen de website www.onbekendechinees.nl geopend waarop mensen hun condoleances kwijt kunnen. Aanleiding is de opening van de tentoonstelling “Bodies, the exhibition”, waarin 22 onbekende Chinese lijken figureren.

Het monument, wat zal bestaan uit tweeëntwintig kruizen met het opschrift ONBEKENDE CHINEES SLAAP ZACHT, wordt gemaakt door de makers van “Not The Dr Phil Show”, Willem Alkema en Wim Holsappel. De bedoeling is bezoekers van de tentoonstelling erop te wijzen dat men een expositie gaat zien van toegetakelde lichamen van mensen die hiervoor geen toestemming hebben verleend. En dat is iets wat volgens de theatermakers vér over de grens gaat van de menselijke waardigheid: “Wij vinden de expositie een makkelijke show. Exploitatie van de dood van onze onbekende soortgenoten. Stel dat de vader van ons geadopteerde buurmeisje uit China ertussen staat… daar moet je toch niet aan denken… En dan die mensen die beweren dat het “kunst” is: waar is de kunstenaar dan? Dit is slechts het werk van een gestoorde anatoom die over lijken gaat om te kunnen scoren…”

Willem Alkema en Wim Holsappel zullen a.s. zaterdag tussen 09.45 en 12.00 uur aanwezig zijn om de oprichting van het monument toe te lichten. Ook zal er gelegenheid zijn ter plekke een reactie te plaatsen in het condoleanceboek, dat later zal worden aangeboden aan de maker van de tentoonstelling, de Amerikaanse anatoom Roy Glover.

De theatermakers van Not The DrPhil Show kwamen eerder in het nieuws met hun ludieke acties tegen misstanden: verkleed als Sint en Piet stalen zij bij een Zwolse supermarkt in september 2005 een winkelwagen vol pepernoten om die naar de Spaanse ambassade te brengen. Eerder dit jaar werden ze tijdens het WK voetbal door de Duitse politie onderschept toen ze op de snelweg reden met een oranje tank. Aan boord was tevens  het “geheime wapen” oud-international Willy van de Kerkhof om het middenveld van het Nederlands elftal te versterken…

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Zwolse theatermakers creëren “de onbekende Chinees””

  1. Eindelijk iets van ‘Not The Dr. Phil Show’ waarmee ik het eens ben!
    Ik snap ook niet hoe iemand het in zijn/haar hoofd haalt om 22 mensen tentoon te stellen… laat staan dat je er nog naar gaat kijken ook nog!
    Goede actie jongens!

Reacties zijn gesloten.