Blijf Positief Bus doet Zwolle aan

Foto van auteur

Zwolle – Zaterdag stond op de Grote Markt in Zwolle een busje en stand van de campagne ‘Blijf Positief’. Winkelend publiek vroeg zich af wat die ‘grote groene man’ op het markplein moest. Sommigen kwamen een kijkje nemen en merkten dat het hier niet om een afvalrace ging maar om een campagne om beter met je geld om te gaan.

Als je rood staat koop je geen nieuw mobieltje, flat screen of merkkleding. Daar lijkt driekwart van de Nederlanders het mee eens ongeacht hun inkomen. Toch staat wel een derde van alle mensen rood of heeft een lening bij de bank (geen hypothecaire lening). Een kwart van de Nederlanders kijkt niet van tevoren naar het totale bedrag dat zij moeten betalen wanneer zij een product op afbetaling kopen. Opvallend is dat 43% van de mensen met het laagste inkomen er voor zorgen niet rood te staan. Mensen met een modaal inkomen staan vaker rood dan mensen met een benedenmodaal inkomen. Dat zijn de resultaten van een onderzoek over lenen en rood staan onder meer dan 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Afgelopen 9 juni 2008 gaf staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de aftrap van de herstart van de Postbus 51 campagne ‘Blijf Positief’.

Deze massamediale campagne moet mensen wakker schudden en bewust maken van het feit dat teveel rood staan, lenen, kopen op krediet of afbetaling niet zonder risico is. Voordat je het weet zit je diep in de schulden. De campagne moet aansporen om in actie te komen om problemen te voorkomen.

Tot 13 juli zijn de nieuwe televisiespots te zien en de radiospots te horen. De boodschap is: ‘Laat je niet gek maken, rood staan is niet zonder risico’. Tijdens de campagne doet de Blijf Positief Bus een tour door verschillende steden in Nederland. Mensen kunnen in de bus en op de website de financieel fit test doen.

Ook is de vernieuwde site www.blijfpositief.nl online met de ‘budgetbuddy’, een hulpmiddel waarmee mensen gemakkelijk een overzicht kunnen maken van hun inkomsten en uitgaven. Met tips op de website en een forum wil het ministerie mensen meer inzicht bieden in hun financiële situatie.

2 gedachten over “Blijf Positief Bus doet Zwolle aan”

  1. ;D Volgens mij denken ze dat mensen dom zijn oid, uiteraard weet men wel dat je moet afbetalen maar soms wil men gewoon eens iets meer dan dat halve inkomen dankzij de euro!

Reacties zijn gesloten.