Spoorloos verdwenen

Foto van auteur

Zwolle – Tot vorige week zwom er een zwanengezin met 6 gezonde zwanenkinderen in de vijver de Dobbe in de Aa-landen maar plotsklaps zijn alle jongen verdwenen.

Het zwanengezin in betere tijden

Normaal gesproken blijven jonge zwanen een jaar bij de ouders en worden ze pas verjaagd als ze het volwassen verenkleed krijgen. Vliegen kunnen ze pas na 4 á 5 maand maar deze jongen waren  slechts 1,5 maand oud.

27 gedachten over “Spoorloos verdwenen”

 1. Een roofvogel of kat misschien? Al zal die er geen zes in een keer willen hebben.
  Mijn ouders hebben ongeveer een week oude dwerggeitjes, daar zat van de week zelfs een groepje kraaien op te loeren. Gelukkig verdedigen de moeders hun kroost met hand en tand, dus hadden de kraaien geen schijn van kans, maar brutaal waren ze zeker wel.

 2. Heb van bewoners van de Spui flat gehoord dat ze voor het laatst gezien zijn in de hoek rijnlaan/engelsmanplaat,daar waar de af/aanvoer loopt onder de weg naar het gemaal gebouwtje wat er zat,achter de boer.Opeens waren ze verdwenen en vader en moeder zwaan in paniek,vul de rest zelf maar in.
  Misschien moet die aan/afvoer maar eens bekeken worden en zodanig worden afgeschermd dat er geen zwaantjes in verdwijnen.

  Maar dit is wat ik gehoord heb van getuigen.

 3. In Zuid bij ‘De Oude Mars’ zaten ook zwanen met jongen, met het nest in het water tegen de oever aan.
  Totdat een paar weken geleden de watergang gebaggerd of ‘opgeschoond’ werd…. :'( >:(

 4. Hier in Stadshagen is een vrachtje eendekuikens ook vrij plotseling verdwenen uit de sloot langs het park. Er zwemmen daar wel flink grote ratten, mijn gok is dat die er één en ander mee te maken hebben gehad.

 5. Klopt, veel muskus- en beverratten in Stadshagen. Omdat het zo waterrijk is. Misschien kan men bij Waterschap Groot Salland wat zeggen over de laatste 3 berichten? De waterpartijen en het gemaaltje zijn volgens mij allemaal in het beheer van WGS. Zij weten de weg naar dit onvolprezen medium ook altijd te vinden met hun persberichten, wie weet kan er wat duidelijkheid van die kant komen?

 6. Ik heb gezocht online naar prijzen voor zwaantjes die liegen er niet om, 200 per paartje is niks…
  ik wil niet vervelend zijn ofzo maar het is wel een optie, hoop dat ik hiermee anderen niet op vervelende gedachten breng.
  :'(

 7. Muskusratten zijn planteneters en daarbij zelf maar zo’n 30 a 40 cm groot. Dan lijkt me zo’n zwaantje een hele maaltijd.

 8. Ik denk dat de Felis catus hier zeker een hand in heeft gehad. Maarja, het is de natuur van het beestje om inheemse diersoorten uit te moorden.

 9. Nee joh…ook voor een kat is zoiets veel te groot en te lomp! Zeker om ze alle 6 weg te werken.
  Ik denk dat de mens (of de idioot die daar voor door wil gaan) er de hand in heeft gehad!

 10. nou jullie toch over dit onderwerp hebben;
  naast de Wanningflat in Holtenbroek zijn ook alle 6 baby-zwaantje verdwenen…binnen 3 a 4 dagen tijd.
  en de ganzen bij het vijvertje achter de Toonladder-school hadden 23 baby-gansjes en binnen 1 week tijd waren er nog maar 5 over.

 11. waarom horen we niets van waterschap groot salland ? normaal staan ze met elke futiliteit in de krant. geef de burger eens het gevoel dat er wat gedaan wordt met de miljoenen waar jullie over beschikken !!

 12. verdwenen zwaantjes
  Was erg geschokt te zien dat ook hier in de grachten van de vestingstad Heusden van twee zwanenpaartjes alle kuikens verdwenen zijn. Heb me suf gepeinsd wat er gebeurd kan zijn?!
  Zou een kraai de kleintjes uit het water pikken? Mijn man heeft een paar jaar geleden een kraai gezien met een konijn in zijn snavel.

Reacties zijn gesloten.