Het weer in het weekend: Veel zon en veel wind

Foto van auteur

Zwarte Water
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag start een dagenlange periode met plenty zon. Langs de blauwe lucht boven Zwolle schuiven nog enkele nagekomen wolkenveldjes en stapelwolken. Die laten geen regen los.

De zon is zaterdag de bepalende weerfactor, in combinatie met een stevige wind. Hij waait uit het noordoosten tot oosten met windkracht 4 en kan vlagerig zijn, vooral vanaf het middaguur. De wind en een middagtemperatuur tot maximaal 9 graden maken het warme-jassen-weer.

Uit de wind en in de zon – of achter glas – is het een heel ander verhaal. Een lenteachtig verhaal. Dan voel je de kracht van de zon. Nadat de zon is ondergegaan, blijft de wind actief met kracht 3 tot 4. Dat maakt het in de avond en nacht naar zondag onder een wolkeloze sterrenhemel onaangenaam koud.

Zondag begint met een temperatuur van een graadje onder het vriespunt: lichte vorst. De zon komt om half zeven op, niet gehinderd door enig wolkje. Autoruiten krabben is overbodig, want de lucht is droog, geen vocht in de lucht dat kan neerslaan.

Uitbundige zonneschijn en een stevige wind zijn zondag de twee hoofdingrediënten van het weer. Voeg daarbij de aanvoer van droge lucht en je krijgt zogenoemd ‘schraal weer’. Een begrip dat door weerlui vaak wordt gebezigd bij dit weertype, let maar op.

In de droge lucht zijn wolken de grote afwezige. Een knalblauwe hemel waarin ook de vliegtuigstrepen zeer waarschijnlijk ontbreken, wat mede een effect is van de aanzienlijke afname van het luchtverkeer, in deze tijden van corona.

Veel zon en droog weer houden we tot volgende week donderdag. In de nachten moet gerekend worden op vrieskou van rond -3 graden. Overdag is 10 graden Celsius het maximaal haalbare. De wind wordt na maandag geleidelijk minder, waardoor de gevoelstemperatuur stijgt.