Het weer in het weekend: Zaterdag broeierig en kans op onweer, zondag koeler

Foto van auteur

Westerlaan
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag vindt een omslag plaats van zeer warm naar minder warm zomerweer. Hoe gaat dat in zijn werk? Met omvangrijke wolkencomplexen en dito buien. Deze ingrediënten komen vanuit het zuidwesten opzetten, of ze ontstaan boven Zwolle. Een eerste bui kan ‘s morgens al opduiken.

Het serieuze afkoelwerk vindt plaats vanaf het eind van de ochtend en in de middag. Onweer is dan waarschijnlijk. Een flinke bak regen, hagel en windstoten zitten tevens in het arsenaal van zo’n bui. Eerst loopt het kwik nog op naar 24 graden en is het broeierig. In een bui koelt het flink af. Het meeste buien-ongerief moet in de avond en nacht voorbij zijn, hoewel ook dan nog een enkel exemplaar met of zonder onweer over de stad kan trekken.

Zondag is koelere lucht over Zwolle heen gestroomd. Onder een wisselende bewolking met af en toe zon wordt het ongeveer 22 graden. Je loopt de hele dag risico op een buitje, dat echter veel lichter is dan op zaterdag. Onweer zit er niet meer in.

Zondagmiddag is het ruim 10 graden koeler dan het tropische maximum van de 32,4 °C dat ons weerstation in Diezerpoort vrijdagmiddag registreerde. Stadshagen meldde een middagmaximum van 31,8 °C. De zondagse wind is matig, kracht 3 tot 4 uit het zuidwesten. Dat is meer wind dan we afgelopen week gehad hebben.

Het begin van de nieuwe week is aan de wisselvallige kant. De zon laat zich zien, maar buitjes presenteren zich soms ook boven de stad. Een middagtemperatuur van 20 graden bij een stevige zuidwestenwind, vooral op dinsdag, lijkt verdacht veel op typisch Nederlands zomerweer.