Vliegenzwam

|   Laatste wijziging

Zwolle – Onder de eiken vlakbij mijn huis groeien een paar Vliegenzwammen. Wist u dat ze de vrucht zijn van een schimmel? De schimmel leeft samen met de boom. Ondergronds zitten schimmeldraden die zorgen dat de boom beter voedsel kan opnemen en de schimmel leeft van de suikers die de boom produceert. De ondergrondse schimmeldraden heten zwamvlok en daaraan ontstaan bolletjes met er omheen een vlies, dat bolletje wordt steeds groter en als het vlies openknapt komt de paddestoel tevoorschijn. De witte stippen zijn dus een rest van het vlies. Voortplanting gebeurt door middel van sporen, die zitten tussen de lamellen aan de onderkant van de hoed.

Ank Pot www.bunnymom.web-log.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “Vliegenzwam”

  1. zelf heb ik ook een aantal paddestoelen op de foto gezet, deze stonden in het gras aan de middelweg.
    zal straks een paar foto’s tonen.

  2. En? Wat zie je nu?

    Toxiciteit
    Van het rode vlies op de hoed (het gedeelte van de zwam dat het vergif, muscarine, zou bevatten) zou een vliegendodend middel kunnen worden gemaakt (een mogelijke verklaring van de naam vliegenzwam). Sommigen hebben een verband gezien met hallucinaties van door de lucht vliegen bij inname, maar dit is etymologisch onjuist. Naast muscarine bevat de vliegenzwam nog een aantal andere toxische verbindingen, waarvan sommige hallucinogeen zouden zijn. De toxiciteit van deze paddenstoel wordt in de volksmond vaak overdreven – van aanraken zijn geen nadelige gevolgen te verwachten. Toch kan het opeten van een hele paddenstoel voor bv. een kleine hond in enkele uren fataal zijn.

    Toch is de vliegenzwam minder giftig dan veel mensen denken. Hij wordt al lang gebruikt door verschillende volken, onder andere in Lapland waar soms één vliegenzwam werd geruild tegen één rendier. De vliegenzwam heeft namelijk bedwelmende en hallucinogene effecten en werd vaak gebruikt in rituelen. Men kan hem vers of gedroogd opeten of roken. De hele paddenstoel bevat werkzame stoffen, maar de concentratie daarvan is het hoogst in de witte stippen. De belangrijkste werkzame stoffen in de vliegenzwam zijn muscimol, muscazone en iboteenzuur.[2] Vliegenzwammen bevatten ook het giftige muscarine, maar als de zwammen gedroogd worden verdwijnt dit.

Reacties zijn gesloten.