Het weer: Veel zon en warm

Foto van auteur

Twistvlietbrug
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Donderdagochtend hangen boven de weilanden rond Zwolle lage mistbanken. Wie ze wil zien, moet vroeg opstaan want ze zijn geen lang leven beschoren. Ze lossen snel op wanneer de zon boven de horizon klimt.

Met het klimmen van de zon stijgt ook de temperatuur. Zwolle gaat omhoog richting een hoogzomerse 28 graden in de middag. Van verkoeling door een briesje moet je je niet te veel voorstellen, want wind is er niet of hij is slechts zwak uit westelijke richtingen. We hebben warm, droog en rustig weer door een hogedrukgebied dat boven onze omgeving ligt. Bewolking is er weinig, zodat de gedeeltelijke zonsverduistering donderdag rond het middaguur goed te volgen zal zijn.

Maar totaal wolkeloos is het niet. Er is dunne sluierbewolking op grote hoogte, ook enkele vliegtuigstrepen, en in de middag ontstaan een paar stapelwolkjes. Waarschijnlijk zijn het er minder dan op woensdag en de zon wordt er niet door gehinderd.

In de nacht naar vrijdag koelt het onder een heldere hemel af naar een minimum van ongeveer 15 graden. Het kan ‘s nachts nevelig worden. Lage mistbanken ontstaan her en der in het buitengebied van Zwolle. Vrijdag is het aandeel bewolking aan de hemel groter dan op donderdag. Desondanks stijgt het kwik naar ongeveer 26 graden. En zonloos is het zeker niet.

Ook zaterdag wordt de zonnestraling gefilterd door een portie bewolking. Een inactief front schampt langs onze regio. Dit is te merken aan een iets lagere middagtemperatuur en een opstekende noordwestenwind. Het blijft in het weekend waarschijnlijk droog in Zwolle en zondag keert de zon weer op volle zomersterkte terug.