Het weer in het weekend: Warmer, ook kans op een bui

Foto van auteur

Zwolseweg
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdagochtend vroeg is het nevelig of mistig in de regio Zwolle. Nevel en mist verdwijnen al snel, wat niet gezegd kan worden van de bewolking. Die is op allerlei hoogtes aanwezig boven de stad. Maar de zon schijnt er geregeld doorheen en tussendoor.

De temperatuur loopt op naar een zomerse waarde van ongeveer 25 graden. Er is weinig wind uit oostelijke richtingen, zodat je warme zomergevoelens niet bekoeld worden. In de loop van de middag kan een bui tot ontwikkeling komen in onze regio. En in het begin van de avond neemt die kans toe. De buien komen niet van een afstand aan drijven, maar ontstaan boven een bepaalde plek. De vraag is of dat precies boven Zwolle zal gebeuren. Een paar kilometer verderop kan net zo goed.

Tip: een bloemkoolwolk die tot grote omvang uitgroeit is verdacht. Die kan zich ontwikkelen tot een bui, mogelijk een forse met hagel en onweer. Wie niet verrast wil worden, houdt de wolkenlucht in de gaten.

In de loop van zaterdagavond wordt de kans op een bui weer kleiner. In de nacht zijn er wolken en opklaringen. Het koelt af naar een minimumtemperatuur rond 16 graden. Dat is om zes uur ‘s morgens, daarna zit het kwik alweer in de lift. Zondagmiddag wordt een maximum van ongeveer 27 graden bereikt in de stad.

Zondag hebben we vooral in de eerste helft van de dag waarschijnlijk minder stapelbewolking dan op zaterdag, maar wel hoge sluierbewolking. Daar schijnt de zon iets gedempt doorheen. De wind komt zwak tot matig uit oostelijke richtingen en zorgt voor aanvoer van de warmte. In de loop van de middag en ook in het begin van de avond kan een enkele bui niet worden uitgesloten. Iets om rekening mee te houden als je buitenshuis naar Nederland – Tsjechië gaat kijken.

In de nieuwe week zijn er lagedrukgebiedjes in de buurt. Droog weer is onwaarschijnlijk, maar de temperatuur blijft mooi op peil. Maandag is een warme dag, daarna een gematigde zomertemperatuur in de buurt van 23 graden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)