Aanmelden voor WMO-vervoer kan een uur van tevoren

Foto van auteur

Foto: Munckhof Taxi

Zwolle – Inwoners van Zwolle die gebruik willen maken van het WMO-vervoer hoeven hun rit vanaf 1 augustus niet meer tenminste twee uur van tevoren aan te melden bij de vervoerscentrale. Ze kunnen dat overdag en ’s avonds tot een uur van tevoren doen.

Daarover hebben gemeente Zwolle en vervoerder Munckhof Taxi BV overeenstemming bereikt. In het huidige contract was een aanmeldtijd van twee uur opgenomen voor mensen met een indicatie die gebruik willen maken van het WMO-vervoer. De Participatieraad kreeg veel signalen van gebruikers die deze wachttijd als een knelpunt ervaren. Daarom verzocht de Participatieraad de gemeente om na te gaan of de aanmeldtijd niet ingekort kon worden.

De vervoerder bleek bereid de systemen aan te passen. Alleen ritten tussen 24.00 uur en 7.00 uur moeten nu nog twee uur van tevoren aangemeld worden. De kortere aanmeldtijd gaat in beginsel in op 1 augustus, de vervoerder laat weten dat het een paar weken kan duren voordat het systeem helemaal is ingeregeld op de aanpassing.

Wethouder Dorrit de Jong is verheugd: “Mensen met een indicatie zijn afhankelijk van het WMO- vervoer en kunnen niet spontaan ergens naar toe, maar moeten zich altijd vooraf aanmelden. Het is best lastig als je dat ook nog twee uur van tevoren moet doen. Ik ben blij dat Munckhof bereid is om aan de wens van de gebruikers tegemoet te komen en flexibeler om kan gaan met de aanmeldingen, zodat de meldtijd kan worden beperkt tot een uur.”

Aljona Wertheim, voorzitter van de Participatieraad Zwolle, is ook erg blij met de uitkomst: “Als Participatieraad hebben we een brugfunctie tussen inwoners en de gemeente en nemen we de stem van inwoners mee in onze adviezen aan het college van burgemeester en wethouders. Het is belangrijk dat inbreng van inwoners serieus wordt genomen. Wij waarderen het zeer dat de gemeente Zwolle inbreng van inwoners hoog op de agenda heeft staan.”