Bouwen in een Zwolse rivier?

Foto van auteur

Zwartewaterzone bij Holtenbroek/Stadshagen
Foto: Peter Maat

Zwolle – Zwolle is een stad tussen rivieren. Aan de westzijde de IJssel. De stad is de eindhalte van het stroomgebied van de Vecht. Al het water van de weteringen tussen Deventer en Zwolle verzamelt zich in Zwolle, stroomt door de Zwolse grachten en verlaat de stad via het Zwarte Water. Al dat water is prachtig, maar ook machtig! Hoe zorgelijk zijn de ambitieuze plannen van Zwolle om woningen in een rivier te bouwen?

Internationaal en nationaal staan de veranderingen in het klimaat hoog op de agenda. Onderzoeken berichten over ‘alarmerend’, ‘extreem’ en ‘nu aanpakken!’’ (zie bijvoorbeeld “IPCC-rapport alarmerend voor Nederland”). Er worden maatregelen ontwikkeld om o.a. toenemende wateroverlast te voorkomen. Zo voert het Waterschap met het project versterking Stadsdijken Zwolle een operatie van miljoenen euro’s uit om de dijk langs het Zwarte Water te verhogen en te verstevigen.

En ondertussen buigt de gemeente Zwolle zich deze zomer over een stedenbouwkundig plan om aan de rand van Zwolse wijk Holtenbroek, buitendijks in het Zwarte Water woningen te bouwen…

Het Stedenbouwkundig plan is gebaseerd op een gebiedsvisie uit 2018, dat was dus voor corona en de wateroverlastproblemen van deze zomer. Zwolse milieuorganisaties, politieke partijen en bewonersgroepen uiten al een aantal jaren hun zorgen over deze plannen voor de Zwarte Waterzone. Maar de plannen om buitendijks te bouwen zijn niet gewijzigd. En het voorstel om i.p.v. woningen de uiterwaarden te gebruiken voor opvang van water en groene recreatie kreeg geen gehoor.

Zwolle staat nu met haar buitendijkse woningbouwplannen op het punt een klimatologisch onverantwoorde keuze te maken en een geweldige kans te laten liggen om de groen/blauwe functie van het Zwarte Water door te trekken naar het Natura2000 gebied, net buiten Zwolle en de rivier de ruimte te geven voor de toekomst!

Groen Holtenbroek vraagt aandacht voor hun standpunten tegen deze plannen van de gemeente Zwolle. En zij hoopt dat gemeente Zwolle haar plannen nog eens heroverweegt, zodat zij geen besluit neemt dat ernstige gevolgen heeft voor de komende generaties.

2 gedachten over “Bouwen in een Zwolse rivier?”

  1. Het is een buitengewone dom besluit om in een lager (ruim 1 meter onder N.A.P.) gelegen gebied, in dit geval het Zwarte Water een woonwijk te bouwen. Bezint Gemeente Zwolle eer je begint. Daarbij wordt ook het Natura 2000 gebied volkomen genegeerd. Trek een stevige les uit de onlangs overstroming gebieden, in o.a. Valkenburg, België en Duitsland. Zeg niet later “we hebben het niet geweten”.
    Het zal een enorme vergissing zijn om dit bouwplan in en naast de rivier te verwezenlijken.

  2. Ik heb onlangs een online meeting bijgewoond, maar toen bleek dat oa de parkeergarage van het appartementencomplex bewust onderwater kan komen te staan bij hoog water, ben ik direct afgehaakt.

    Je denkt toch niet dat ik in een onverzekerbaar appartement ga wonen dat 3 ton of meer kost, Ik ben niet gek!

    Trouwens de dure witte woningen aan de overkant staan ook buitendijks. Sommigen hebben de fundering van hun vrijstaande woning niet laten ophogen. Heel dom. Die zitten als het mis gaat met een onverkoopbare woning.

Reacties zijn gesloten.