Het weer: Kans op een bui en minder warm

Foto van auteur

Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Woensdagochtend kun je de paraplu maar beter bij de hand houden in Zwolle. Een bui boven de stad is mogelijk, misschien wel een fikse bui die gedonder laat horen. Het is ’s morgens nevelig en er is veel bewolking. Daartussen zitten de buien ergens verscholen.

Ze zijn plaatselijk van karakter, een buienradar-app biedt uitsluitsel over hun actuele positie. Misschien valt het ‘s morgens allemaal reuze mee in de regio Zwolle. Hetzelfde verhaal geldt voor de middag. Ook dan kan een bui koers zetten naar deze regio, maar dan lijkt het om lichtere exemplaren te gaan met minder regen. Bewolking houdt woensdag de overhand. De zon probeert het vooral in de tweede helft van de dag.

De temperatuur varieert van ongeveer 18 graden in de vroege ochtend – bepaald niet koud dus – tot ongeveer 21 graden in de middag. De wind is eerst zwak uit het zuiden tot zuidwesten, waarna hij in de middag draait naar het westen tot noordwesten. Dan neemt hij toe naar kracht 3. De winddraaiing verraadt de passage van een lagedrukgebiedje. Het stiefelt voor de kust langs naar de Duitse Bocht.

In de avond begint bij ons daardoor de luchtdruk te stijgen. De kans op een bui neemt sterk af en misschien breekt de zon in het westen nog even mooi door. In de nacht naar donderdag daalt het kwik naar ongeveer 16 graden.

Donderdag ligt Zwolle vermoedelijk eerst onder veel bewolking. De trend is echter richting meer zon, geholpen door de luchtdrukstijging. Het blijft droog bij een maximumtemperatuur van 21 graden. Er staat wind uit het westen tot noordwesten, kracht 2 tot 3. In de middag de meeste wind.

Vrijdag heeft de zon boven Zwolle te kampen met sluierwolken op hoogte, terwijl er vermoedelijk minder lage bewolking hangt. Een enkel weermodel berekent dat de zon boven Zwolle vele uren door dit alles heen schijnt. Wel een kleine kans op een buitje. Er is heel weinig wind, bij een middagtemperatuur van 22 graden.