Zwolse Zwaardvechters gooien hoge ogen op NK

Foto van auteur

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Wapengekletter alom, afgelopen weekend in Breda, waar dit jaar het NHK (Nederlandse Historical European Martial Arts Kampioenschappen) plaatsvond.

Voor de zwaardvechters van de historische krijgskunsten-club MARS bleek het een weekend te worden vol verrassingen.Waar in andere jaren het NK over verschillende evenementen verspreid over het kalenderjaar wordt beslecht, werd er dit jaar in verband met de lockdowns gekozen door de nationale bond voor een compacte, maar veeleisende opzet: één weekend met daarin alle toernooidisciplines van dit jaar. Zo werden Rapier, Sabel, Zwaard & Beukelaar, Dames-Langzwaard, en Open Langzwaard divisies 1 en 2 allemaal in twee dagen bevochten. Voor de deelnemers een slopend, maar ook zeer bevredigend programma.

De deelnemers van MARS kunnen terugkijken op een zeer geslaagd evenement. De delegatie met zowel nieuwelingen als oudgedienden wist ondanks beperkte voorbereidingsmogelijkheden een reeks aan sportieve en persoonlijke successen te boeken.

In de Zwaard & Beukelaar-categorie trad Jeroen Terpstra aan voor zijn eerste toernooi in deze discipline, en won prompt de helft van zijn wedstrijden.

In Langzwaard Divisie 2 kwam Teun Lubbers na zijn poulewedstrijden de uiteindelijke nummer 1 van dat toernooi tegen in de achtste finales. Een lot dat min of meer gedeeld werd door Miente Pietersma, die in de topklasse Langzwaard Divisie 1 uitkwam, en daar in de achtste finales zijn meerdere moest erkennen in MARS-mede-oprichter Bart Jongsma.

Een andere oudgediende, mede-oprichter Micha Morales schopte het in deze Divisie 1 tot de kwartfinales, alwaar hij stuitte op MARS trainer/coach Maurice Booij.
Een opvallende naam; Booij (31) maakte zijn rentree na jarenlange afwezigheid in de toernooiwereld. Het was een terugkeer die hem gelijk in de spotlights wierp. Zo was hij te zien in de brons-finale van Langzwaard Divisie 1 tegen Arto Fama (de nummer 12 in de wereldranking en toevallig ook de 3e Nederlander op die lijst), én in de brons-finale van het Rapiertoernooi tegen de veelzijdige Henric Jansen (die tevens goud won in het Langzwaardtoernooi, en zilver met Sabel), al nam Booij geen medailles mee naar huis. Booij: “Die beide wedstrijden zijn naar de betere partij gegaan, zonder twijfel. Maar ik superblij met het resultaat, en vooral met de manier waarop deze wedstrijden verlopen zijn. We hebben een paar zéér cleane, stijlvolle matches kunnen neerzetten.”
Over de twee 4e plekken is hij zelf nog enigszins verbaasd: “ik had niet verwacht hier te staan, na zo’n lange afwezigheid. Maar het biedt goede moed, blijkbaar zijn we op de goede weg met onze club!”

MARS-erelid en mede oprichter Bart Jongsma had een fenomenaal weekend. Tegenwoordig bekleedt hij de rol van instructeur bij HVN (Historisch Vrijvechten Nederland) in het westen van het land, een club die met een waterval aan medailles naar huis terugkeerde. 3 ervan waren voor Jongsma zelf. Uit de disciplines Sabel, Rapier, en Zwaard & Beukelaar.
De kleur ervan? Allen goud.

Alle finales zijn geheel terug te zien op het youtube-kanaal van H.E.M.A.-bond Nederland, onder de naam Dutch HEMA Federation.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Zwolse Zwaardvechters gooien hoge ogen op NK”

Reacties zijn gesloten.