De in opspraak geraakte lokale omroep RTV Focus heeft alsnog een aantal leden voor haar Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) voorgesteld bij de toezichthouder. Dat is duidelijk geworden na contact tussen het Commissariaat voor de Media en de gemeente Zwolle.
Eerder dit jaar schreef wethouder Monique Schuttenbeld dat de omroep voor 13 november een PBO moest instellen. Als de omroep dit negeerde, zou het commissariaat de licentie in principe intrekken. De deadline verstreek afgelopen maandag.
Het is nog onduidelijk wie de voorgestelde leden zijn die deel gaan uitmaken van het PBO van de omroep. In een PBO moeten mensen zitten die representatief zijn voor de belangrijkste maatschappelijke en culturele stromingen in Zwolle.
“Het voorstel wordt ons toegestuurd,” zegt Rademaker vrijdag. “De gemeenteraad zal dan binnenkort bepalen of er een positief advies wordt gegeven over de samenstelling van het PBO.” Als de gemeenteraad het voorstel afwijst, trekt de mediawaakhond in principe de licentie van RTV Focus in.
Aanmaningen en vorderingen
De omroep is al vaker de dans ontsprongen en had maling aan aanmaningen en vorderingen van de gemeente en de toezichthouder. Eerder dit jaar zag de gemeenteraad af van handhaving omdat de oprichters van de omroep, Christine Spinder en Paul Oosterbaan, een cursus leidinggeven zouden volgen bij de NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) en een verbeterplan indienden.
Later werd duidelijk dat de cursus nooit gevolgd is, omdat RTV Focus geen lid is van de NLPO. Tevens bleek het verbeterplan niet te bestaan. Ook leverde de omroep destijds financiële stukken in waar de gemeente al lang op zat te wachten. De gemeenteraad beschouwde dit als een gebaar van goede wil. Maanden later werd duidelijk dat de aangeleverde stukken niet compleet waren.
De problemen voor de omroep zijn met het instellen van een PBO nog niet voorbij. De omroep heeft grote financiële problemen en schulden, en voldoet al jaren niet aan haar plicht om de jaarrekeningen te laten controleren door de gemeente.
Het Commissariaat van de Media liet gisteren weten dat de gemeente verantwoordelijk is om in te grijpen als er sprake is van een slechte financiële situatie bij de lokale omroep.