Afgelopen weekend stond op onze ‘Omdenken-scheurkalender’ de volgende zin: “Sorry, maar… laten we het maar over de vakantie heen tillen”. Als ik zoiets lees, gaan er bij mij minstens een paar haartjes overeind staan. ’t Is in mijn optiek een eufemisme voor uitstellen.
Zo ergert het mij, bijvoorbeeld, dat het restant van de uitbetaling van de energietoeslag voor een grote groep mensen met een minimaal inkomen pas na het zomerreces van de Tweede Kamer kan worden uitbetaald. Hoezo? Heel simpel, de dames en heren in de politiek stellen hun vakanties er niet voor uit. Ik weet wel, ze gaan niet allemaal acht weken op vakantie, maar toch.
Toen ik in ons familiebedrijf werkte, lag er als ik van vakantie terugkwam, altijd heel veel werk op me te wachten, want er werd veel over de vakantie heen getild. Dagen tevoren bekroop me al de tegenzin om weer aan het werk te gaan, daar zal dan ook wel een deel van mijn frustratie vandaan komen.
Misschien moeten we af van het collectieve vakantiegebeuren. Ooit ontstaan in de bouwsector waarvan men dacht dat die niet zonder zo’n collectieve vakantie kon. De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat het wel kan. Hoewel het wel even zal duren voor zulke tradities zijn weggesleten. Ik las dat er nog steeds veel mensen – naar hun zeggen vanwege de gezelligheid – in de ‘bouwvak’ hun vrije dagen opnemen.
’t Vreemde is dan nog dat in die periode de prijzen van vakantiebestemmingen hoger liggen dan in normale tijden. Gezien de vele mogelijkheden – ook op scholen vergeleken met vroeger – om er tussendoor tussenuit te knijpen, moet zoiets toch geregeld kunnen worden.
De lange rijen op Schiphol bijvoorbeeld, of het fenomeen ‘Zwarte Zaterdag’ in Frankrijk, zullen verminderen of verdwijnen. Simpel gezegd, een betere verdeling van de drukte zal goed voor de mens zijn en vast ook voor het milieu waar de mens in leven moet.
Ik ben pas prettig op vakantie gegaan toen ik van beroep veranderde. Via de uitvaartzorg naar de gezondheidszorg. In beide sectoren valt weinig “over vakanties heen te tillen”. Je leert daar trouwens ook dat je niet te zwaar aan het leven moet tillen. Want misschien is het leven wel een lange ‘grote vakantie’.