Tijdens vakanties, waarbij er gekookt moet worden, zijn bij ons de eenpansgerechten favoriet. Zelf kampeerde ik, met een koppeltje kinderen, vaak in een tent met een tweepits kooktoestel. Dan is dat soort gerechten vaak een must.
Hoewel, ons moeder kookte op vakanties, in een huisje op Ameland, ook graag simpele maaltijden. Maar dat was ook omdat we vaak en veel gasten – de bekende vriendjes en vriendinnetjes – hadden.
Ooit kwam dat simpele koken wel heel goed uit. Een kotter uit Harlingen, waarmee vaders een dag zou vissen – wat niet was doorgegaan wegens het slechte weer – was op een zandbank gelopen. De Amelander reddingsboot, toen nog getrokken met paarden, vertrok met spoed vanuit Hollum naar zee. Hetgeen we hoorden aan het afgaand alarm, de sirene van de melkfabriek. Dat alles net rond etenstijd.
Geen oefening, maar een echt schip in nood, dat wilden we allemaal wel meemaken. Ons moeder besloot de pan met eten, omwikkeld met krantenpapier, warm te houden in de echtelijk sponde.
De Kotter, de HA51, was in plaats van met sportvissers weg te gaan, maar op garnalen gaan vissen. Daarbij was een net, door het toch wel onrustige weer, in de scheepsschroef vast komen te zitten, wat het schip onbestuurbaar maakte.
Dat uitgaan van de reddingsboot ‘voor het echie’ was toch een heel ander gebeuren dan een oefening waar veel toeristen op afkomen. Nu ging het letterlijk met donder en geweld, geschreeuw en veel gevloek. Toch was het bijzonder om mee te maken.
Op 14 augustus 1979 moest die reddingsboot ook uitvaren en bij de lancering verdronken acht paarden. Dat betekende het einde van een jarenlange traditie. Nu varen de reddingsboten uit vanuit de haven in de zogeheten Ballumerbocht. De boot met de paarden wordt enkele keren per jaar als toeristische attractie uit het botenhuis in Hollum tevoorschijn gehaald.
De bewaarde maaltijd was trouwens nog goed te eten. Ik kan me niet meer herinneren of het nog behoorlijk warm was. Dat deed er ook niet toe, ’t was intussen 9 uur in de avond, en dan lust je wel wat.
Snert koken deed mijn moeder er niet. Ik heb het deze week wel gedaan. Vanwege het weer.