GGD IJsselland promoot condoomgebruik

Foto van auteur

Zwolle – Ondanks dat landelijk meer jongeren een soa-test doen bij een GGD, is het belangrijk dat het volhouden van condoomgebruik onder jongeren blijft toenemen. Daarom ondersteunt GGD IJsselland de jaarlijkse Vrij Veilig Campagne van Soa Aids Nederland die op maandag 17 augustus weer van start is gegaan.

In vijf jaar tijd is het aantal jongeren dat zich meldt voor een soa-test bij een GGD landelijk meer dan verdubbeld: van 15.000 jongeren onder de 25 jaar in 2003 tot ruim 35.000 jongeren in 2008. GGD IJsselland werkt voortdurend aan het stimuleren van condoomgebruik onder jongeren. Dit doet zij bijvoorbeeld door jongeren voor te lichten op scholen en jongerencentra. Zo hebben deze zomer medewerkers van de GGD vakantievierende jongeren opgezocht op de camping om voorlichting te geven en condooms uit te delen. Ook jongeren die op het punt stonden op de reis te gaan naar zonnige oorden kregen condooms van de GGD. Sinds 2004 zit het condoomgebruik onder jongeren met losse partners in de lift. In 2007 gebruikte landelijk gezien 73 procent van de 15- tot 35-jarigen (bijna) altijd een condoom. In 2004 was dat nog 65 procent. In een vaste relatie blijft het volhouden van condoomgebruik een grote uitdaging.
Uit het onderzoek ‘Seksuele Gezondheid in Nederland 2009’ van de Rutgers Nisso Groep blijkt dat 40 procent van de 19- tot en met 34-jarigen binnen drie maanden het condoom aan de kant schuift binnen een nieuwe relatie. In de Vrij Veilig Campagne hamert Soa Aids Nederland op het volhouden van condoomgebruik binnen een nieuwe relatie totdat een soa-test na drie maanden uitwijst of beide partners soa-vrij zijn.

Soa-test

Uit het onderzoek van de Rutgers Nisso Groep bleek 43 procent van de jongeren ooit een soa-test te hebben ondergaan. De meest genoemde reden voor een soa-test is de start van een nieuwe relatie. In de regio IJsselland kwamen de eerste helft van dit jaar 727 mensen naar het soa-spreekuur van de GGD voor een soa-test. Dit is vergelijkbaar met het aantal bezoekers van vorig jaar. Voor GGD IJsselland is dat een teken dat jongeren de weg weten te vinden naar de GGD. Twaalf procent van de geteste mensen had een soa. Veruit de meest voorkomende soa is chlamydia. Deze soa wordt gemiddeld vastgesteld bij 1 op de 10 jongeren.

2 gedachten over “GGD IJsselland promoot condoomgebruik”

  1. Condooms of fashion?
    Om condoomgebruik te stimuleren, zijn er condooms nodig die je graag draagt. Neem Cardinal Condoms. Geen condooms, maar fashion, zeggen ze zelf. Ze zijn dan ook erg mooi. En worden daarom steeds meer gedragen, ook door jongeren

Reacties zijn gesloten.