GGD haalt daklozen van straat, onduidelijk of iedereen welkom is in De Herberg

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

GGD IJsselland gaat vrijdag daklozen van straat halen vanwege het koude weer. De zogeheten winterregeling blijft in ieder geval tot en met dinsdag van kracht. De daklozen krijgen onderdak bij De Herberg aan de Nijverheidstraat. In de winter van 2022/2023 was niet iedere dakloze er welkom. Het is onduidelijk of het deze winter anders is.

Medewerkers van de GGD beginnen vanavond om 18.00 uur met het actief benaderen van de groep ‘buitenslapers’. Dit omdat de wind gaat draaien waardoor er een koude luchtstroom vanuit het (noord)oosten op gang komt. Er worden komende week temperaturen van -5 °C verwacht met gevoelstemperaturen van -11 °C.

Niet welkom in De Herberg
In december 2022 kon een dakloze man uit Zwolle geen gebruikmaken van de winterregeling omdat hij niet welkom was in De Herberg. De toegang werd hem daar ontzegd na een bedreiging van een medewerker. De dakloze man plaatste een tentje op het braakliggende terrein naast de opvang, maar dat werd verwijderd door de politie. De temperatuur daalde verder onder het vriespunt en de schizofrene man kreeg het steeds kouder. Hij kreeg te horen dat hij terechtkon in een opvang in Lelystad. De man zonder OV-chipkaart vond dat te ver fietsen.

Steekpartij in Diezerpoort
De dakloze man werd bozer en bozer en sliep in een tentje buiten in de vrieskou, op een ‘geheime’ locatie’ onder een stapel dekens. Op 30 december raakte de verkleumde man uitgeput en gebruikte speed. Een drug die de werking van de medicijnen die een psychose moeten voorkomen onderdrukte.

Aan het einde van de middag stapte hij op de fiets en stak in Diezerpoort twee willekeurige voorbijgangers neer met een groot mes. De man werd vorig jaar tot tbs met dwangverpleging veroordeeld door de rechtbank in Zwolle.

Tijdelijk geschorsten welkom
GGD IJsselland is door 1Zwolle gevraagd of daklozen die niet meer welkom zijn in De Herberg deze winter wel onderdak krijgen tijdens de winterregeling. Mensen die tijdelijk geschorst zijn kunnen er komende dagen wel terecht. De GGD heeft op het moment van publicatie geen uitsluitsel gegeven hoe er deze winter wordt omgegaan met daklozen met een permanente ontzegging.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)