Lezing bij Historisch Centrum Overijssel

Foto van auteur

Zwolle – Op donderdag 1 oktober om 20.00 uur vertelt Will Schackmann het verhaal over Zwollenaren die naar de koloniën, Frederiksoord, Wilhelminaoord of Willemsoord, werden gestuurd om te worden opgeleid tot landarbeider. In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht om de grote armoede in Nederland te bestrijden.

willemsoord_470.jpg

Iedereen die er naar toe werd gestuurd werd opgeleid tot landarbeider. Ook voor vele Zwollenaren werden de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid hun nieuwe thuis. Will Schackman schreef het boek De Proefkolonie, vlijt, vaderlijke tucht en het weldadig karakter onzer natie. Daarin weet hij dankzij het archief van de Maatschappij van Weldadigheid heel ‘dichtbij’ de eerste bewoners van de koloniën te komen. Hij volgt bijna van dag tot dag hun belevenissen en hun gevoelens bij de ‘weldadigheid’ die ze ondergingen. Het Historisch Nieuwsblad schreef: ´Het komt niet vaak voor dat een historicus het leven van gewone mensen uit de tijd voor de twintigste eeuw kan beschrijven. Daarom is Schackmanns boek buitengewoon waardevol.

koloniale_kleding_470.jpg

 

Lezing donderdag 1 oktober: Aanvang 20.00 uur in Historisch Centrum Overijssel
Tijdens de lezing vertelt Schackmann over de belevenissen van vele Zwolse kolonisten. Bijvoorbeeld over de eerste Zwollenaar Hendrik van Ommen die op de leeftijd van 64 jaar (!) moet worden omgeschoold tot landarbeider, over de weduwe Lutgering die koloniaal eigendom ‘zoogenaamde braadaardappelen’ doorverkoopt en wordt gestraft met ’twee etmalen op water en brood in het cachot van kol 1′; over de regenten van de Hervormde Armenkamer Zwolle die met tamelijk losse hand weeskinderen in de kolonie plaatsen; over een Zwolse wijkmeester die wordt ontslagen ‘als zijnde hij zeer langzaam in al zijn doen, komt dus niet waar hij wezen moet’ en nog veel meer!

Programma

  • 20.00 uur start lezing Will Schackmann, deel I
  • 21.00 uur pauze koffie/thee
  • 21.15 t/m 22.00 uur lezing Will Schackmann, deel II

Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.

johannes_van_den_bosch_470.jpg

Overijsselse Courant, overgenomen in Staatscourant 06-07-1820
Zwolle, den 3 julij. 1820 – Wederom zijn wij in de gelegenheid, onzen lezeren te berigten, dat, op den 30sten junij 1820, door de leden van de commissie der maatschappij van weldadigheid alhier, twee behoeftige huisgezinnen met namen Pieter van Veen, en deszelfs huisvrouw Geertje Akkerhuis met vijf kinderen, en Hendrik Jan Lutgering met deszelfs huisvrouw Wilhelmina Nijboer, insgelijks met vijf kinderen, naar Frederiksoord zijn opgezonden.

Historische Avonden
De lezing is onderdeel van de Historische Avonden, een lezingenreeks over de geschiedenis van Zwolle geïnitieerd door 5 historische organisaties. Voor meer informatie kijk op: www.historischcentrumoverijssel.nl.

3 gedachten over “Lezing bij Historisch Centrum Overijssel”

  1. Interessant, rij vaak langs het historische pand in Frederiksoord waar “Maatschappij van Weldadigheid” op staat. Is nu een hotel geworden. Wist niet van de Zwolle-connectie. Mooi dat deze verhalen over de gewone burger nu ook bewaard zijn gebleven.

  2. Het is een paar jaar geleden toch bekend geworden dat 40% of meer van de Nederlanders nazaten zijn van de Veenkolonie arbeiders.
    Ook de voorouders van bv Alexander Pechtold.

Reacties zijn gesloten.