RTV Focus Zwolle houdt voorlopig teruggevorderd subsidiegeld en omroeplicentie in de zak

Christine Spinder en Paul Oosterbaan, oprichters en bestuurders van de lokale omroep RTV Focus Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

De lokale omroep RTV Focus is vooralsnog niet van plan om 35.000 euro aan subsidiegeld terug te storten op de bankrekening van de gemeente Zwolle. De omroep is een bezwaarprocedure gestart tegen de terugvordering. Ook is er nog geen duidelijkheid over het mogelijk intrekken van de omroeplicentie. Maanden geleden gaf de gemeenteraad een negatief advies over RTV Focus aan het Commissariaat van de Media. De mediawaakhond heeft aanvullende vragen gesteld over het raadsbesluit.

Na een controle van de boekhouding van 2021 en 2022 constateerde de gemeente dat de omroep veel geld spendeerde aan een dure medewerker en een leaseauto. De omroep gaf niet thuis toen de gemeente een verklaring wilde over de buitenproportionele loonkosten. Wethouder Monique Schuttenbeld vroeg RTV Focus ook om nadere uitleg waarom de hoge uitgaven nodig waren om Zwollenaren van dagelijks nieuws te voorzien. Een antwoord is er vanuit de omroep nooit gekomen.

Mediawet aan de laars lappen
Voor de wethouder was het eind vorig jaar voldoende reden om tienduizenden euro’s terug te vorderen en de subsidie dit jaar in termijnen uit te keren. “De omroep schiet ernstig tekort in haar bestuurlijke verantwoordelijkheid om naar redelijkheid te handelen in een wereld die gewoonlijk bescheiden omgaat met publieke middelen en functioneert dankzij vrijwilligers,” concludeerde Schuttenbeld.

RTV Focus stapte naar de bestuursrechter om voor elkaar te krijgen dat de subsidie over 2024 niet in termijnen zou worden uitbetaald. De rechter stelde de gemeente Zwolle in het gelijk. De omroep is ook niet voornemens om 35.000 euro subsidiegeld terug te storten in de gemeentekas. “RTV Focus is tegen de terugvordering in bezwaar gegaan bij het college,” zegt Marlijn van der Sar, woordvoerder van de gemeente Zwolle. “De bezwaarprocedure loopt nog, naar verwachting neemt het college medio juli een besluit.”

Sinds de start in 2020 als lokale omroep voor Zwolle lapt RTV Focus de Mediawet aan de laars. De omroep zette de gemeenteraad op het verkeerde been door een beleidsplan aan te leveren met foto’s en namen van bekende Zwollenaren die lid zouden zijn van het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO). Iedere lokale omroep is wettelijk verplicht om een goed functionerend PBO te hebben.

PBO niet representatief
Vorig jaar schreef wethouder Monique Schuttenbeld dat de omroep voor 13 november 2023 een PBO moest instellen. Als de omroep dit negeerde, zou het commissariaat de licentie in principe intrekken. De omroep leverde op het nippertje een lijstje aan met PBO-leden. Het college en de gemeenteraad beoordeelden het voorgestelde PBO als onvoldoende representatief. Beide gaven ruim drie maanden geleden een negatief advies aan het Commissariaat voor de Media waardoor de mediawaakhond de omroeplicentie kan intrekken.

Het commissariaat besloot anders en stelde aanvullende vragen aan de Zwolse gemeenteraad. “De vragen van de toezichthouder gingen vooral over extra informatie rondom het besluit van de raad,” zegt Sam Rademaker, woordvoerder van de gemeente. “Er zijn aanvullende vragen gesteld over onder andere de omvang van het PBO, wat we daarvan vinden, de stromingen die RTV Focus vertegenwoordigt, de huidige representativiteit van de omroep en gevolgen van het al dan niet intrekken van de licentie.”

Het Commissariaat informeert de gemeente Zwolle uiterlijk vrijdag 28 juni of ze overgaan tot het intrekken van de omroeplicentie van RTV Focus.

Foto 1
Christine Spinder en Paul Oosterbaan, oprichters en bestuurders van de lokale omroep RTV Focus Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Christine Spinder en Paul Oosterbaan, oprichters en bestuurders van de lokale omroep RTV Focus Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)