RTV Focus Zwolle op sterven na dood, rechter slaat volgende nagel in doodskist van lokale omroep

|   Laatste wijziging

Christine Spinder en Paul Oosterbaan, oprichters en bestuurders van de lokale omroep RTV Focus Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

RTV Focus kreeg de afgelopen jaren voldoende subsidiegeld om haar rekeningen te betalen. Dat omroepbazen Christine Spinder en Paul Oosterbaan het niet deden is hun probleem. De bestuursrechter concludeerde woensdag dat RTV Focus zo’n 100.000 euro aan schulden niet mag aflossen met de subsidie die dit jaar wordt uitgekeerd.

De voorlopige conclusie van de rechter is de volgende nagel in de doodskist van de in opspraak geraakte omroep. Vorige week maandag besloot de Zwolse gemeenteraad unaniem om een negatief advies van het stadsbestuur over te nemen, waardoor de omroeplicentie van RTV Focus kan worden ingetrokken.

Jarenlang gaven Oosterbaan en Spinder, oprichters en bestuurders van RTV Focus, veel geld uit aan een dure medewerker en een prijzige leaseauto van Wensink. Ook verzuimde het duo om rekenschap af te leggen over de besteding van het subsidiegeld. Keer op keer werden verplichte stukken niet overlegd.

Omroepbestuur schiet ernstig tekort
De verzoeken vanuit de gemeente werden stelselmatig genegeerd. “De omroep schiet ernstig tekort in haar bestuurlijke verantwoordelijkheid om naar redelijkheid te handelen in een wereld die gewoonlijk bescheiden omgaat met publieke middelen en functioneert dankzij vrijwilligers,” concludeerde wethouder Monique Schuttenbeld.

De wethouder bepaalde dat de omroep 35.000 euro van het ontvangen subsidiegeld moet terugstorten in de gemeentekas en RTV Focus een bedrag van 94.000 euro bedoeld voor 2024, in twaalf maandelijkse termijnen krijgt uitgekeerd. Dat schoot de omroep, die diep in de schulden zit, in het verkeerde keelgat.

Schulden afbetalen met subsidie
Spinder, het financiële brein van de omroep, was voornemens om deze maand de omroep schuldenvrij te maken door bijna 20.000 euro aan huurachterstand bij Stadkamer, 20.000 euro aan belastingschuld en een schuld van bijna 10.000 euro bij Wensink af te betalen.

De omroep sleepte de gemeente voor de rechter om het voor elkaar te krijgen dat de gemeente voor 1 maart een cheque van 41.000 euro zou uitschrijven. Ook wilde de omroep dat de voorwaarde van het stadsbestuur dat subsidiegeld voor dit jaar niet gebruikt mag worden om oude schulden af te betalen van tafel ging.

Als het besluit van de gemeente in stand blijft, valt het doek voor RTV Focus, zei Spinder twee weken geleden in de rechtszaal. “Als we de schulden niet kunnen afbetalen is het passé en is het jammer dat het komt door de tegenwerking van de gemeente.”

Op grote voet leven
En dat besluit blijft volledig in stand, de rechter bepaalde dat de gemeente dit jaar maandelijks 7800 euro mag overboeken naar de omroep en dat het geld niet mag worden gebruikt om oude schulden af te betalen. Het geld dat Focus dit jaar ontvangt, moet volgens de rechter uitsluitend gebruikt worden waarvoor het bedoeld is, het dagelijks verzorgen van een toereikend media-aanbod voor Zwollenaren.

“U heeft op te grote voet geleefd,” zei de rechter twee weken geleden tegen Spinder. “Nou nee, corona en de negatieve berichten in de media over het grensoverschrijdende gedrag hadden tot gevolg dat de advertentie-inkomsten drastisch omlaag gingen,” antwoordde Spinder. Ze voegde eraan toe dat de misstanden op de werkvloer zich nooit hebben voorgedaan.

Schuld van de media
In de rechtszaal haalde Spinder, die ook hoofdredacteur bij de omroep is, fel uit naar de aanwezige journalisten. Volgens haar heeft de constante stroom negatieve berichten ervoor gezorgd dat adverteerders afhaakten en het lastig blijft nieuwe geldschieters te vinden. RTV Oost kreeg de volle laag. In het najaar van 2022 deed RTV Focus aangifte tegen de regionale omroep wegens smaad na de berichtgeving over grensoverschrijdend gedrag met, soms nog minderjarige, stagelopers.

1Zwolle en het voormalige Weblog Zwolle stonden hoger op het lijstje van boosdoeners bij Spinder. “Mevrouw Spinder, wilt u weer mijn kant op kijken. Het is nu de derde keer dat u het woord richt tot hem en hij is geen onderdeel van deze zaak,” zei de bestuursrechter veertien dagen geleden in de rechtszaal nadat Spinder achterstevoren op haar stoel zat te foeteren richting het persvak. Alleen de aanwezige journalist van De Stentor, die al jarenlang bezig is met het Focus-dossier, bleef de furie van de hoofdredacteur bespaard.

Het is niet de eerste keer dat RTV Focus een rechtszaak verliest. Vorig jaar daagde persbureau PNN de omroep voor de rechter. Ook zij kregen de facturen voor geleverde diensten niet betaald. De rechtbank stelde het persbureau in het gelijk waardoor de omroep de factuur en bijkomende kosten moest aftikken.

Foto 1
Christine Spinder en Paul Oosterbaan, oprichters en bestuurders van de lokale omroep RTV Focus Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Christine Spinder en Paul Oosterbaan, oprichters en bestuurders van de lokale omroep RTV Focus Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)