Plan voor alcoholmatiging over jeugd

Foto van auteur

Jongeren drinken steeds meer en op steeds jongere leeftijd. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de gezondheid van de jeugd, maar ook voor de veiligheid op straat. De toename van alcoholgebruik onder jongeren is landelijk zichtbaar, zo ook in de regio IJsselland. De gemeente Zwolle heeft daarom samen met de GGD IJssel-Vecht, Stichting CAD en de politie IJsselland het initiatief genomen om te komen tot een regionaal (concept) projectplan voor alcoholmatiging onder de jeugd.

Het plan streeft ernaar om medio 2007 een meerjarig programma voor matiging van alcoholgebruik op poten te hebben. Dit programma moet concrete activiteiten bevatten, die zich richten op de leefgebieden, waar jongeren te vinden zijn, namelijk thuis, op school en in hun vrije tijd.

Het concept van het projectplan is 31 oktober 2006 vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle. Hierna wordt het concept projectplan ter reactie aangeboden aan gemeenten in de regio IJsselland die eerder dit jaar de intentieverklaring hebben ondertekend.

Naar verwachting zal het projectplan aan het eind van 2006 door het college van burgemeester en wethouders van Zwolle worden vastgesteld. Hierna kan met de uitvoering worden begonnen.

Als centrumgemeente is Zwolle verantwoordelijk voor onder andere de ambulante verslavingszorg in de regio IJssel-Vecht en Noord-West-Veluwe. Vanuit deze functie spant zij zich in om verschillende partijen (instellingen en financiers) samen te laten werken op het gebied van voorkoming van verslavingsproblemen, waaronder alcoholverslaving.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Plan voor alcoholmatiging over jeugd”

  1. Tja, als 15, 16 jarige is 15 biertjes op een avond tegenwoordig normaal! ­čś«
    En wat te denken van de drankketen in de ons omringende dorpen (Heino, Dalfsen, Nieuwleusen etc)?

  2. Wat nou in ons omringende dorpen, ik rijd elke dag langs een keet in de Aalanden hoor!

    Maar het beleid zoals dat nu in Deventer gaat, lijkt me wel wat: ouders op laten komen draven voor de voorlichting over wat drank met het lichaam van een jong persoon doet!

    Ik vind het heel goed dat de gemeente nu eindelijk eens de boel gaat aanpakken, maar dat had natuurlijk al jaren geleden gemoeten, want de oorzaak ligt toch echt bij een generatie eerder…Die hadden het goed aan moeten leren en moeten weten dat zij hun kids dit niet aan moeten doen! In feite is dit voor heel veel ‘kinderen’ al te laat omdat zij nu een lagere opleiding doen dan ze hadden kunnen doen als ze zich niet zo uitgeleefd hadden met alcohol! Maar zeg dat tegen deze jongelui en ze gaan nog erger door! (eigen ervaring met jongelui uit de misschien welbekende Zembla-documentaire…)

Reacties zijn gesloten.