Zwolle Unlimited geluk met mooi weer

Foto van auteur

Door Redactie

Zwolle – Zaterdag werd in en om de binnenstad wederom op diverse plaatsen opgetreden in verband met het evenement Zwolle Unlimited. Het mooie weer maakte dat het gezellig druk was in de binnenstad wat voor de optredende acts voldoende bezoekers opleverde.

zwolleunlimited20140531-4.jpg

De vele acts verspreid over de stad en bewegende door de stad werden positief ontvangen door het winkelende publiek, en de bezoekers die speciaal voor dit evenement naar de stad waren gekomen. Voor de kinderen was er een speciale locatie ingericht, waar aangepaste voorstellingen te zien waren. Ook zondag is het evenement nog gaande, en met het beloofde weer zal ook dit weer een succesvolle dag worden voor de artiesten en bezoekers.

zwolleunlimited20140531-10.jpg

zwolleunlimited20140531-6.jpg

zwolleunlimited20140531-9.jpg 

27 gedachten over “Zwolle Unlimited geluk met mooi weer”

 1. Ranzig meestal die artiesten. Zogenaamd ‘anders’ willen zijn is niet leuk, wel arrogant. Altijd grensverleggend willen zijn is slecht als grenzen goed zijn.

 2. Ik vond het een verrassende verrijking van de culturele aanbod van onze stad. Zo zie je maar dat je groot-en klein ook uitstekend kunt vermaken zonder er minimaal 100 decibels tegenaan te gooien.

 3. Tja Observer het is maar net waar je van houd. Persoonlijk heb ik hier helemaal niets mee. Dit evenement wordt volgens mij deels met gemeenschapsgeld gefinancierd. Dat geldt volgens mij niet voor een feestje waar wat meer decibels geproduceerd worden.

 4. Het gaat niet om de decibels, als het maar normaal hoorbaar is dan luistert men ook wel. Als ik verschillende koren zo aanhoorde waaronder het “Dobbekoor” met iets passende versterking door apparatuur, prachtig toch allemaal. En volgens mij was alles Zwolstalent. Alles zeer open om te aanschouwen.

 5. Alle evenementen worden direct of indirect met gemeenschapsgeld gefinancierd. Denk aan onderhoud van het Park de Weezenlanden en Wythemerplas, inzet van politie en Rova etc. Dit festival krijgt dit jaar 56000 euro subsidie, ik denk dat het onderhoud van de genoemde festivallocaties een veelvoud daarvan is.
  Ik ben blij dat ook dit initiatief mogelijk is in Zwolle. Een bruisende stad betekent niet per definitie dat ze daarvoor op haar grondvesten hoeft te schudden.

 6. Hoeveel subsidie waarnaartoe gaat, weet ik niet. Ik weet wel dat een groot deel draait op vrijwilligers. Applaus voor hen! Je kunt op allerlei manieren vrijwilligerswerk doen, meehelpen bij Zwolle Unlimited is er een van. Er werkten kassa- en informatiemedewerkers, artiesten- en publieksbegeleiders, horecamedewerkers, festivalbouwers, er was een flyerteam en er waren enquêteurs. Je kon kiezen om enkele uren mee te draaien, tot zelfs alle dagen. Er werd gezorgd voor eten en drinken. Zonder vrijwilligers is er natuurlijk geen festival!!

 7. @Observer overdrijven is een kunst. Minstens 5x zo hard als is toegestaan… dat klopt dus gewoonweg niet. Prima dat je dit evenement complimenteert, ik vond het ook top, maar daar hoef je niet een andere voor zwart te maken.

 8. @Hans, dat betekent dus dat iedere 3 decibels geluidsoverschrijding er dan ineens 80 teveel kunnen zijn?
  Een afwijking van 1% in een decibelmeter kan dus oorzaak zijn dat ongemerkt honderden omwonenden meer overlast ervaren zonder dat de metingen dit registreren?

 9. @Hans, @Pauze, ik heb van geluidstechniek te weinig verstand dus geloof jullie direct, maar volgens Hans is mijn schatting te hoog en volgens Pauze is mijn schatting te laag.
  Zijn jullie het samen wel over dit onderwerp eens??

 10. Nou moet je nagaan. Gehoorstichting wil 103, de gemeente zegt 85 voor buiten en 93 voor binnen. Geweldig goed geregeld in Zwolle dus 🙂

 11. @Jasper
  Die minimaal 103 db is ook waar. De truc zit ‘m natuurlijk in de gehanteerde definities, de plaats waar je meet etc.. De in de grafiek getoonde waarden zijn gecorrigeerd net als die welke gehanteerd worden voor het evenementenbeleid. Zo begrijpt niemand er meer wat van, halen de “festivalorganisatoren” hun gelijk, maar gaan de oren nog steeds kapot en blijft de overlastbeleving enorm.
  Zwolle Unlimited heeft bewezen dat velen hebben kunnen genieten, ook van muziek en zonder gehoorbeschadiging of overlast.

 12. @Pauze het was dan ook iets heel anders. Dansmuziek beleef je beter als hij hard staat. Marathonlopers bewijzen dat je ook prima kunt sporten zonder bal, voetbal maar afschaffen?

 13. Ik vond het een geweldig feest! Heerlijk op een stoeltje in de zon ,op het Broerenkerkplein naar enthousiaste amateurbandjes,die geweldig speelden. Applaus voor iedereen die eraan meegewerkt hebben.

 14. @japser lees voortaan nou eens goed wat er staat. Je zit altijd overal bovenop zonder de reacties goed te lezen en mensen ruimte te bieden om voor hun mening uit te komen.

  De les die we uit dit festival kunnen trekken is dat decibels niet bepalend zijn om succesvol iets te kunnen organiseren. Een goed voorbeeld om de overlast van anderen te beperken was het bouwen van een wand van balen stro. Prima voorbeeld hoe je toch kunt feesten zonder dat je omwonenden hoeft te tergen tot voorbij de irritatie grens.

 15. @Tante0001 Wat je zegt klopt helemaal niet. Ik lees juist de reactie’s heel goed, zodat ik een correct weerwoord kan geven. Zodat ik, correct, kan aangeven dat dit festival van heel andere aard is dan bijvoorbeeld een Megabass. Je kunt niet zo maar zeggen dat als een theatervoorstelling met 200 toeschouwers het afkan met minieme versterking dat een hardstylefeest met 5000 toeschouwers dat ook kan. Dat probeer ik nog eens te verhelderen met mijn marathon/voetbal voorbeeld. Daarmee wil ik best iemands mening respecteren, maar ik ga het lang niet altijd accepteren.

 16. In dit geval ontzettend eens met Japser. Tante ergert zich aan de stijl van Japser, dat is wat anders. En smaken verschillen.

 17. @japser, de strekking van de meeste reacties hebben te maken met de gevoeligheden die bij mensen ontstaan als ze worden geconfronteerd met overlast. Het gaat niet om decibels, het gaat niet om festivals, het gaat niet om het wel/niet gunnen, het gaat over het te vaak geconfronteerd zijn met overlast. Om festivals ook in Zwolle toekomst te bieden, zal er kritisch gekeken moeten worden waar de grens ligt en wat wel/niet realiseerbaar is. Met het simpel aangeven dat is de norm komen wij er niet. Doet Zwolle dit niet, dan zal de discussie ongetwijfeld verharden met als gevolg dat de nog beperkte tolerantie compleet verdwijnt. Overleggen, concessies zoeken waarbij alle partijen enige flexibiliteit mogen tonen is de oplossing.

 18. @Tante0001 toen ik mijn opmerking maakte waren er drie die een vergelijking maakte tussen Zwolle Unlimited en ‘lawaai’-festivals. En dat ging elke keer over het verschil in dB’s.

 19. En ik ga zelf niet weer meedoen aan de zoveelste discussie of en hoeveel mensen er last van hebben. Daarvan zijn er de afgelopen weken wel genoeg geweest naar mijn mening.

 20. Eens Jasper. Toch blijft mij de intelorantie ook storen. Mooi dat er mensen zijn die genoten hebben afgelopen weekend. Toch blijft het jammer dat mensen gaan vergelijken met eerdere feestjes deze maand en weer beginnen over geluid.

 21. “Een decibel is geen decibel”

  Uit: Handboek Grote Evenementen gemeente Apeldoorn

  Gehoorbescherming voor medewerkers
  Bij een geluidsniveau van 90 dB(A) ontstaat al na een verblijf van drie kwartier kans op blijvende gehoorbeschadiging. Voor medewerkers bent u als organisator verplicht gehoorbescherming beschikbaar te stellen vanaf 80 dB(A). Voorlichting over de risico??s hoort daarbij en ook toezicht op het gebruik ervan.

  Voor de geluidscategorieën gelden onder andere de volgende voorwaarden:

  Categorie 1
  Het geluid afkomstig van versterkte muziek en de omroepinstallatie mag ter hoogte van de dichtstbijzijnde woning niet meer bedragen dan LA(eq) van 75 dB(A); Het evenement eindigt uiterlijk om 22.00 uur.

  Categorie 2
  Het geluid afkomstig van versterkte muziek en de omroepinstallatie mag ter hoogte van de dichtstbijzijnde woning niet meer bedragen dan LA(eq) van 80 dB(A); Het evenement eindigt om uiterlijk 0.00 uur. Voor traditionele evenementen zoals Jazz in the Woods en Koninginnedag en voor evenementen met een regionale c.q. landelijke uitstraling geldt een eindtijd van maximaal 01.00 uur.

  Categorie 3
  Het geluid afkomstig van versterkte muziek en de omroepinstallatie bedraagt meer dan LA(eq) van 85 dB(A) en minder dan LA(eq) van 90 dB(A) ter hoogte van de dichtstbijzijnde woning; Het evenement eindigt om uiterlijk 0.00 uur.

Reacties zijn gesloten.