Publieksdag Ruimte voor de Rivier Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Na vele jaren van voorbereiding en uitvoering staan nu ook de laatste punten op de i en is het grootschalige project Ruimte voor de Rivier Zwolle helemaal klaar. Om dit moment te markeren en de nieuw ingerichte gebieden langs de IJssel symbolisch terug te geven aan de Zwollenaar houdt Waterschap Drents Overijsselse Delta op zaterdag 20 mei een publieksdag. Op deze dag kunnen bezoekers ‘de nieuwe uiterwaarden’ op drie manieren beleven: via een uiterwaardenwandeling (met theater), via een fietsroute én via een korte boottocht in één van de nieuw gegraven geulen langs de IJssel.

zwolle-scheller_en_oldeneler_buitenwaarden_42.jpg
Scheller en Oldeneler Buitenwaarden 

Te land
De Vreugdehoeve, Zalkerveerweg 20, is het startpunt van een uiterwaardenwandeling (5 km) door het deelgebied van de Dijkverlegging Westenholte, in de buurtschap Spoolde. Waar voorheen dit gebied niet vrij toegankelijk was, is het dat nu wel. Over laarzenpaden (onverharde wandelpaden) kunt u een rondje uiterwaard wandelen, tot aan de IJssel aan toe. Deze wandeling is op een aantal locaties aangekleed met theater. Starten met deze wandeling kan tussen 11.00 en 13.00 uur. e laarzenpaden zijn niet geschikt voor rolstoelen, scootmobielen en kinderwagens. Honden zijn niet toegestaan.

dijkverlegging_westenholte.jpg
Dijkverlegging Westenholte 

Ter geul
Bij de loswal van Grind- en zandhandel Bos bv. aan de Geldersedijk in Hattem kunt u tussen 10.00 en 16.00 uur op een boot stappen die naar één van de gegraven nevengeulen in Schelle-Oldeneel vaart (en weer terug). Een bijzondere activiteit, aangezien de geulen normaal gesproken zijn afgesloten. Vanaf de boot heeft u een prachtig overzicht over het gebied nabij spoorbrug De Hanzeboog. Ter plekke kunt u desgewenst een keuze maken uit de verschillende vaartijden en daarvoor een plek reserveren.
De loswal vindt u onderaan de oude IJsselbrug aan Hattemse zijde. Vanuit Zwolle slaat u na de brug rechtsaf de Geldersedijk op. De loswal ligt dan aan de rechterkant van de weg.

Op de fiets
Bij de Nieuwe Bierton (Schellerbergweg 27, Zwolle) start een fietstocht van 20 kilometer. Daar wordt ook de routekaart uitgegeven. Op de pedalen fietst u een rondje Ruimte voor de Rivier, inclusief twee keer een gratis oversteek met de pontjes bij Hattem en Zalk. Deze fietstocht passeert zowel het deelproject bij Schelle-Oldeneel als bij Westenholte/Spoolde. Starten kan tussen 11.00 en 13.00 uur.

De uiterwaarden langs de IJssel bij Zwolle hebben de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. Met het verleggen van een dijk en het graven van nevengeulen, is het gebied veiliger tegen hoogwater. Ook zijn de uiterwaarden meer toegankelijk gemaakt voor natuurliefhebbers, wandelaars en overige recreanten.

Belangrijk! Hoogwater en deelname op eigen risico
Belangrijk om te weten is dat bij hoogwater op de IJssel de publieksdag wordt gecanceld. Deelname aan de activiteiten is op eigen risico.

 

2 gedachten over “Publieksdag Ruimte voor de Rivier Zwolle”

Reacties zijn gesloten.