Muzerie presenteert expositie Talens Palet

Foto van auteur

Zwolle –  Op 11 juni om 17.00 uur vindt in Zwolle de opening en prijsuitreiking plaats van de Talens Palet expositie. Deze expositie toont het resultaat van de opdracht een werk te maken naar één van Nederlands fraaiste popsongs uit de sixties: Als de rook om je hoofd is verdwenen van Boudewijn de Groot. Schilders en tekenaars waren hiertoe uitgedaagd door het Talens Palet, een driejaarlijkse prijs voor amateurs.

De 56 kunstwerken konden ingeleverd worden bij De Muzerie. Samen vormen ze een ware ode aan Boudewijn de Groot en de jaren ’60. Deze prachtige werken worden tijdens de voorronde in Zwolle gepresenteerd door De Muzerie, Centrum voor de Kunsten. De expositie is tot en met 17 juni te bezichtigen.

Het Talens Palet is een landelijke wedstrijd voor schilders en -tekenaars, die eens in de drie jaar plaatsvindt. Telkens is een (literair) thema het vertrekpunt. Het was deze keer voor het eerst een lied, waarbij deelnemers zich niet alleen door de tekst, maar ook door de muziek mochten laten inspireren.

De wedstrijd kent op 44 plaatsen in Nederland en Vlaanderen voorronden, georganiseerd door centra voor de kunsten. Winnaars van de voorronden gaan door naar de finale, hun werk komt van 12 oktober t/m 23 november te hangen in het CODA Museum in Apeldoorn. Tijdens de finale zal Boudewijn de Groot zelf de prijzen uitreiken.

Iedere amateur-schilder of -tekenaar van 12 jaar en ouder kon meedoen. Professionele beeldend kunstenaars waren van deelname uitgesloten. Een vakjury beoordeelde de werken op originaliteit, zeggingskracht, verbeelding van het thema en toegepaste techniek.

Doel van het Talens Palet is niet-professionele schilders en -tekenaars te stimuleren hun talent te ontwikkelen en een ‘podium’ te bieden. Ook wil het Talens Palet de beeldende amateurkunst, met 4 miljoen beoefenaars in Nederland, meer zichtbaar maken.

Openingstijden van de Talens Palet expositie in De Muzerie Zwolle, locatie Cele (Papenstraat 9): Vanaf woensdag 11 juni 15.00 uur, dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur en ’s zondags gesloten.

Entree is gratis.