Het weer: ’s Morgens zon en droog, daarna kans op buien

Foto van auteur

Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Maandag begint droog in Zwolle. Tussen de voortjagende wolken door schijnt de zon op de stad. De zuidwestenwind is de hele dag stevig aanwezig, windkracht 4. De temperatuur stijgt naar 10 graden, ongeveer het dubbele van wat normaal is half februari.

Houden we dit weer de hele maandag? Nee, aan het eind van de ochtend komen vanuit het westen buien opzetten. In de middag kunnen ze stevig van leer gaan met hagel en windstoten. Kans op buien is er ook in de avond. Maar houd in gedachten dat buien een plaatselijk fenomeen zijn en dat de meeste langs Zwolle zullen trekken en er niet overheen.

Zondag veroorzaakte storm Dennis naast veel wind ook een extreem hoge temperatuur in Zwolle. Beide stadsweerstations van Weblog Zwolle registreerden tussen 4 en 5 uur ’s middags een buitengewone temperatuur van 16,5 °Celsius.

Het officiële regionale KNMI-weerstation Heino kwam daar nog overheen met 16,9 °Celsius. Dat is ruim 10 °Celsius boven de norm en voor Heino een recordhoge temperatuur op 16 februari.

De wind was zondag fors. Ons weerstation in Stadshagen noteerde ’s middags een windpiek van 57 kilometer per uur. Dat is een hoge windsnelheid, aangezien de meting werd gedaan in een woonwijk tussen de huizen in.

Een scherpe activerende buienlijn loosde tegen zes uur ’s avonds in luttele minuten een flinke plens regen. Eerder op de dag bracht Dennis nauwelijks neerslag, in tegenstelling tot de verwachting.

De vooruitzichten. Dinsdag zijn er zonnige perioden. Betrouwbaar droog weer is te veel gevraagd, want er is kans op buien, de grootste kans in de avond. De maximumtemperatuur komt uit net onder de 10 graden. De zuidwestenwind blijft op toeren met windkracht 4.

De rest van komende week blijft het zacht voor de tijd van het jaar. Het is wisselvallig. Woensdag tijdelijk wat minder wind. Donderdag wat meer regen dan op de overige dagen.

Van winter is in onze omgeving niks te bespeuren, ook op de langere termijn niet.