Boekhandel Waanders verhuist naar Broerenkerk

Foto van auteur

Zwolle –  Het college van B&W is bereid om een bestemmingsplanprocedure te volgen voor een detailhandelsbestemming van de Broerenkerk, om vestiging van Boekhandel Waanders in de Broerenkerk mogelijk te maken. Dit naar aanleiding van een verzoek door Waanders. Vestiging van de boekhandel in de Broerenkerk biedt een eigentijdse oplossing voor een monumentaal gebouw, verstevigt de detailhandelstructuur in de binnenstad en versterkt de regionale (en nationale) uitstraling van Zwolle.

De Broerenkerk is een rijksmonument en heeft een hoge monumentale en cultuurhistorische waarde. Het vinden van een juiste bestemming voor de Broerenkerk is van groot belang voor het behoud van het gebouw in de toekomst. Steeds wisselende huurders en uiteenlopende intensieve activiteiten leggen een stevig beslag op de staat van onderhoud en de kwaliteit van het pand. Met de vestiging van Waanders als vaste gebruiker kan een monumentale invulling worden gegeven, hetgeen de zorg voor het gebouw ten goede komt. Bij de planvorming dient het monumentale karakter van het gebouw uitgangspunt te zijn. De rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) moet instemmen met de definitieve plannen.

Versterking kernwinkelgebied

Vestiging van Waanders in de monumentale Broerenkerk versterkt de binnenstad van Zwolle met excellente detailhandel. Dit is niet alleen een trekker van formaat voor Zwolle en de regio, maar oefent naar verwachting ook een sterke aantrekkingskracht uit op de rest van Nederland.

Met het vestigen van een kwaliteitsboekhandel in de Broerenkerk wordt een gewenste passantenstroom tussen de Diezerstraat en het Eiland (en omgekeerd) gestimuleerd. Bovendien past de toevoeging van 1000 m² detailhandel in de totaalopgave van het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad.  

Evenementen

De Broerenkerk wordt sinds 1987 gebruikt voor verschillende evenementen. Voor een deel van de evenementen die momenteel in de Broerenkerk plaatsvindt worden mogelijkheden tot herplaatsing gezien.

Gezamenlijk met de huidige organisatoren van de evenementen worden de consequenties van het niet meer voor handen zijn van de Broerenkerk in beeld gebracht en mogelijke alternatieven besproken. De Gemeente Zwolle onderzoekt actief in welke mate zij deze organisatoren/evenementen kan faciliteren.

WAANDERS, boekverkopers sinds 1836

Waanders Boekverkopers maakt deel uit van de Waanders-groep, bestaande uit een uitgeverij, een drukkerij en een boekhandel. De onderneming is gevestigd te Zwolle sedert 1836 en is sedert de oprichting in het bezit van de familie Waanders.

De uitgeverij richt zich bijzonder op publicaties op het terrein van kunst, geschiedenis en cultuur. De drukkerij is gespecialiseerd in hoogwaardige producties van verscheidene aard. Deze kwaliteit wil Waanders ook terug laten keren in het winkelconcept.

Belevenis- en ontmoetingscentrum met een breed kunst- en cultuuraanbod

De thans gewenste verplaatsing van de boekhandel naar de Broerenkerk biedt de ideale mogelijkheid om van de boekhandel een belevenis- en ontmoetingscentrum met een breed kunst- en cultuuraanbod te maken. Hierbij valt naast boeken te denken aan o.a. lezingen, podiumkunsten, tentoonstellingen en muziekuitvoeringen.

De monumentale omgeving en ruimte lenen zich hiervoor bij uitstek.

Teneinde voldoende oppervlakte te creëren (1.250 m2) zal, met respect voor het monumentale gebouw, een passende verwijderbare inbouw van twee verdiepingen worden aangebracht die de belevingswaarde van de combinatie versterkt.

Broerenkerk weer ´Huis van het woord´.

De directie en eigenaren van de Waanders-groep hopen op deze wijze een nieuwe en eigentijdse bijdrage te kunnen leveren aan het reeds 172 jaar bestaande aanbod van ´woordcultuur´ in Zwolle en bovendien de Broerenkerk wederom een waardige bij het gebouw behorende bestemming te geven. Het streven is er op gericht dat de nieuwe boekhandel in de loop van 2011 de poorten van de Broerenkerk kan openen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

12 gedachten over “Boekhandel Waanders verhuist naar Broerenkerk”

 1. dat betekent geen coole feesten meer in de kerk en blijft alleen de proosdij over in het centrum… erg jammer… de feesten in de broerenkerk vind ik zwolle weer dat beetje unieke geven…

 2. Betekend het verdwijnen van boekhandel Waanders niet het inleidende failliet van het winkelcentrum Het Eiland? Want als het bij Waanders al zo stil blijft dat er geen droog brood te verdienen is -waar moeten die andere winkels dan van leven? Na Waanders zullen er dan ook ongetwijfeld meerdere volgen. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

 3. Hierboven staat een artikel over het cultuurbeleid van de gemeente…..
  De Broerenkerk verkopen is zo’n belachelijk plan als je beseft dat in deze kerk de oudste fresco’s (in goede staat) van Nederland bevinden; de kerk een prima acoustiek heeft voor concerten; het orgel een rijksmonument is wat niet meer gebruikt kan worden. Hoezo knikker alle cultuur voor geld opzij. Het wachten is op het moment dat de grote kerk wordt verkocht aan de McDonalds…

 4. @ Albert: volgens mij was een kerkelijke stroming eerst eigenaar van De Bethlehemsekerk & Het Refter en de Broerenkerk (dat weet ik niet zeker, wel hadden ze daar diensten). Ze hebben dit moeten verkopen. Beiden vielen in commerciële handen. Volgens mij is Hans Borrel eigenaar van beiden. De gemeente heeft dus niets te zeggen over de verkoop van De Broerenkerk.

 5. Ter info: De Broerenkerk is eigendom van de gemeente en dat blijft ook zo. Als alles inderdaad doorgaat gaat Waanders de Broerenkerk onder heel veel voorwaarden, mitsen en maren, huren van de gemeente.

 6. Oh, dus die kerkelijke stroming heeft het destijds van de gemeente gehuurd? En de overige gebruikers ook?
  Dat van de Bethlehemsekerk klopt zeker. Tja, ook een stukje cultuur. Daar worden enorm veel feesten gehouden, lijkt me heftiger als een rustige boekhandel.

 7. Prachtig plekkie inderdaad, maar ik dacht dat er nog genoeg ruimte over was. Echter

  Teneinde voldoende oppervlakte te creëren (1.250 m2) zal, met respect voor het monumentale gebouw, een passende verwijderbare inbouw van twee verdiepingen worden aangebracht die de belevingswaarde van de combinatie versterkt.

 8. De Broerenkerk verkopen is zo’n belachelijk plan als je beseft dat in deze kerk de oudste fresco’s (in goede staat) van Nederland bevinden

  Lekker voor die fresco’s als daar regelmatig honderden mensen staan te dansen en….zweten!

  Het wachten is op het moment dat de grote kerk wordt verkocht aan de McDonalds…

  In Amerika en Canada zie je vaak een vestiging van Starbucks o.i.d. in een boekhandel. Lekker tussen boeken snuffelen, stukje lezen, krantje of tijdschriftje erbij..in combinatie met een fijne bak koffie! Ik zie zo’n combinatie voor de Broerenkerk wel zitten 🙂 Toegegeven, een McDonalds vestiging zou mij ook wat te ver gaan.

 9. Prachtige aanwinst voor Zwolle. Nu nog de Xenos en V&D tegen de vlakte….(of gewoon een mooie nieuwe gevel ervoor).

  ..En voortaan: Voor het lezen de kerk in !!..

 10. In Groningen zit de Appie al jaren in een monumentaal pand (de Beurs). Ik vind het een hele goede oplossing voor leegstand van een monumentaal pand. Leegstand en/of grote wisseling van tijdelijke huurders zal in mijn ogen zorgen voor achteruitgang in conditie van het pand.

Reacties zijn gesloten.