Leerlingen delen presentjes uit met Soepbus

Zwolle – Vrijdag gingen vijf leerlingen uit de klas 1HA3 van het Thorbecke op pakjesavond niet Sinterklaas vieren, maar stonden in de kou cadeautjes uit te delen aan de bezoekers van de Soepbus. De klas had een Sinterklaasactie bedacht voor de bezoekers van de Soepbus.

soepbus_5_december.jpg 

Foto: Sjoerd Kluvers

De leerlingen hadden geld ingezameld en met dat geld hebben ze pakketjes samengesteld met pepernoten, chocoladeletter en een sjaal. Iedereen uit de klas had een taak, bijvoorbeeld administratie, inpakken, pepernoten bakken, inkopen doen of schrijven. Op 5 december verzamelden de vijf leerlingen bij het gebouw van de Soepbus om te helpen met de voorbereiding: broodjes inpakken, soep verwarmen en de gemaakte spullen in de soepbus laden. Daarna gingen ze echt op weg. De eerste stop was bij een man die onder een brug in een bootje slaapt. Deze man heeft er zelf voor gekozen om op straat te leven/wonen, dit doet hij al 31 jaar. De tweede stop was bij de Media Markt. Daar kwamen negen mensen. Ze aten een kopje soep en vertelden over hun verleden. Ze kregen natuurlijk ook een Sinterklaaspakketje en waren hier heel blij mee.

De derde stop was in Holtenbroek. Daar kwamen 11 mensen. De mensen vertelden erg open over hun leven, een man vertelde dat hij een heel lange tijd dakloos was, maar inmiddels een eigen koopwoning heeft. De vierde stop was dichtbij de McDonalds, daar kwamen 7 mensen. Sommige hadden ook hun hond mee en deelden hun eten met het huisdier. De vijfde en laatste stop was op de Turfmarkt. Daar waren de Soepbusbezoekers ook heel dankbaar voor het werk van de klas, een vrouw gaf de leerlingen allemaal een dikke knuffel.

De leerlingen hebben wel gezien die avond dat het leven op straat zwaar kan zijn. De mensen die bij de Soepbus kwamen vertelden heel open over hun leven en hun verleden. Er kwamen verhalen voorbij over alcohol, drugs en internetverslavingen. Ook verhalen over hoe deze mensen op straat zijn beland, dat sommige wel 30 jaar op straat hebben geleefd of met -15 graden buiten sliepen.

De leerlingen waren enorm enthousiast over het werk wat de vrijwilligers van de Soepbus doen.

Door Sjoerd Kluvers en Isabel Stig 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Leerlingen delen presentjes uit met Soepbus”

  1. Mooi verhaal, en lees je ook eens waar de Soepbus allemaal langs gaat en hoeveel personen ze zien. Slaapt er warempel toch nog een persoon onder de brug!?!

  2. Mijn dochter heeft geholpen met het uitdelen en ze was enorm onder de indruk van de verhalen die ze heeft gehoord. Groot compliment voor deze klas en hun mentor: Geen heerlijk avondje maar belangeloos iets doen voor je medemens.
    Ze kwam dankbaarder thuis dan ze zou zijn geweest na een avond cadeautjes krijgen. Wat een leermoment voor een 13-jarige.

  3. Slaapt er warempel toch nog een persoon onder de brug!?!

    Deze man heeft er zelf voor gekozen om op straat te leven/wonen, dit doet hij al 31 jaar.

  4. Als je een Nederlands paspoort hebt, en je leeft toch op straat, heb je daar zelf voor gekozen, of onbewust heel erg je best gedaan om door alle vangnetten heen te gaan. Er zijn genoeg instanties om je van straat te krijgen, maar je moet wel willen.

  5. Annetjuh misschien niet, maar ik wel Jasper. Als je regelmatig de Herbergkrant koop of je anderzins verdiept in de verhalen van daklozen, dan besef je dat het straatleven slechts zelden écht een eigen keuze is. Veel dak- en thuislozen kampen met een psychiatrische en/of verslavingsproblematiek, veel hebben schulden en conflicten met familie en vrienden. Van de jongeren is een groot deel door de (stief)ouders op straat gezet. Eenmaal op straat is een terugkeer naar een ‘normaal’ leven niet gemakkelijk, hoewel er hoopgevende experimenten en nieuwe aanpakken zijn.
    http://m.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/nieuwe-vorm-opvang-loont-in-arnhem.41015.lynkx

Reacties zijn gesloten.